Előfizetői tartalom

Két technológiai szuperhatalom támadt a bankokra a koronavírus leple alatt

Portfolio
Már évek óta egyértelműen látszik, hogy a bigtechek valóban fenyegetést jelentenek a bankok számára azzal, hogy a pénzügyek egyre több területén kezdték el megvetni a lábukat. Az is látszik, a technológiai nagyvállalatok különösen a könnyebb célpontnak számító, magasabb profitmarzzsal kecsegtető payment-piacra fenik a fogukat. Megnéztük, milyen fejlesztésekkel rukkolt elő idén a két legnagyobb bigtech kihívó, a Facebook és a Google a banki, fizetési piacon.


Különleges év

2020 különleges év a fizetési iparág szinte minden részterületén, a COVID-járvány gyakorlatilag minden korábbi várakozást és korábbi trendet alaposan átírt. Összességében a bankok és fizetési szolgáltatók bevétel szintjén nagyon rosszul jöttek ki a krízisből, a McKinsey becslése szerint a fizetési iparág teljes bevétele 22 százalékkal zuhant az idei első félévben az egy évvel korábbihoz képest. 2020 második felében a pénzforgalmi bevételek valamelyest emelkednek, így az év egészében várhatóan 7 százalékkal csökken a szektor bevétele. 

A koronavírus-világjárvány ugyanakkor számos országban döntött le tabukat, a szabályozók és a kormányok szerte a világon hoztak meg nehéz, régóta halogatott döntéseket, különösen, ha azok a digitalizáció irányába hatnak. Emellett a bigtech vállalatok is „nyomták náluk a gombot”, aminek az lett az eredménye, hogy több nagy piacon jelentek meg újfajta fizetési szolgáltatásokkal.

Jön a Facebook Libra

Eredeti elképzelése szerint a Facebook és az általa létrehozott Libra szövetség egy több devizás globális stablecoint hozott volna létre, a mostani, akár már év elejére tervezett indulásra azonban olyan stablecoinokkal terveznek, amelyek egy-egy pénznemhez kötődnek.

Bigtech kiíhvók 2020-ban a banki piacon

  • Különleges év
  • Jön a Facebook Libra
  • Whatsappos fizetés
  • Google pay

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés