Előfizetői tartalom

Évek óta nem láttunk ilyet: devizabetétbe menekíti a pénzét a magyar lakosság?

Portfolio
Négy éve nem látott népszerűségnek örvendtek a banki devizaszámlák a magyar lakosság körében novemberben, ami jórészt valószínűleg a forint őszi gyengülésével magyarázható: aki például augusztus elején fektetett euróba, az akár 6 százalékos forinthozamot is elkönyvelhetett mára. Az MNB mai statisztikáiból sok minden más is kiderül a betéti és hitelpiac novemberi alakulásáról: a lakáshitelek erős, a személyi kölcsönök és a vállalati hitelek viszont gyengébb hónapot zártak.

Hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Közzétette ma reggel a magyar bankszektor novemberi hitel- és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. A friss adatok szerint felemás a kép a magyar lakossági hitelek piacán, hiszen

  • novemberben 11 százalékkal több lakáshitelt vettünk fel, mint egy évvel korábban, így 2020 első 11 hónapjában 2 százalékos éves növekedés következett be a koronavírus-válság ellenére a lakáshitelek új szerződéses összegében,
  • a személyi kölcsönök kihelyezése viszont 45 százalékkal elmaradt novemberben az egy évvel korábbitól, így az év első 11 hónapja e hiteltípus esetében 40 százalékos visszaesést hozott,
  • a babaváró hitelek kihelyezése 19 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, így júliustól novemberig 38 százalékkal maradt el a kihelyezése az egy évvel korábbitól (2019 első felében még nem létezett a termék), ugyanakkor már 1044 milliárd forintnyi szerződéses összegnél és 1022 milliárd forintnyi állománynál járt november végén a termék.

A koronavírus-válság tehát a fogyasztási hitelek piacán meredek visszaesést hozott a fogyasztás gyengébb teljesítményével egyidejűleg, a lakáshitelezésben viszont legfeljebb a növekedés lassulásáról beszélhetünk. Karácsony előtt megjelent az Orbán Viktor által bejelentett kamattámogatott felújítási célú jelzáloghitelről szóló rendelet is, a hitel február 1-jétől lesz elérhető a bankoknál. Bár elemzésünk szerint inkább csak az alacsony jövedelmű hitelfelvevőknek fog ez a termék érdemi törlesztőrészlet-előnyt jelenteni a már piacon lévő felújítási célú lakáshitelekhez képest, minden bizonnyal további lendületet fog adni a lakáscélú hitelek kihelyezésének.

Jelenleg a használt lakások teszi ki az új lakáshitelek döntő részét, illetve az is elmondható, hogy a 10 éves kamatperiódusú hitelek dominálnak, ezek aránya a 60 százalékot is átlépte, a változó kamatozású lakáshitelek aránya 1 százalék alá csökkent.

Miről szól még ez a cikk?

  • Hitelpiac a kamattámogatott felújítási hitelek megjelenése előtt
  • Négy éve nem láttunk ilyet a bankbetéteknél
  • A vállalati hitelek gyengébben muzsikáltak

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés