Előfizetői tartalom

Hiába tömték tele a vendéglátást, feltűnt a W alak a magyar bankoknál

A gazdaság egészének teljesítményével ellentétben a vállalati hitelezés erőteljes W alakot mutatott 2020-ban Magyarországon: a második negyedév után az év vége is visszaesést hozott. Meglepő módon épp annak a vendéglátásnak és szálláshely-szolgáltatásnak ugrott meg az egyik legnagyobb mértékben a hitelezése tavaly (valószínűleg néhány nagyobb szállodalánc nagy összegű hitelfelvételének köszönhetően), amelyet a legsúlyosabban érint a koronavírus-válság. Főleg az NHP Hajrának köszönhetően a vállalati szféra adósságszerkezete nagyon eltolódott a hosszú lejáratú hitelek irányába.

Közzétette a héten az MNB a nemzetgazdasági ágazatok hitelállományára vonatkozó statisztikáit, amelyekből több érdekes következtetés is levonható:

  • sokak meglepetésére és a koronavírus-válság ellenére 12,8%-kal nőtt a magyar bankok vállalati hitelállománya 2020-ban, ami felülmúlja az előző év 11,2%-os bővülését,
  • igaz, a 2020-as növekedéshez néhány százalékponttal a törlesztési moratórium is hozzájárult, de enélkül is jócskán bővült volna a vállalati hitelállomány a kedvező kamatozású és feltételű jegybanki és állami hitelprogramoknak köszönhetően,
  • az IT- és kommunikációs szektor után a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban bővült éppen a legnagyobb mértékben, 32,4%-kal a banki hitelállomány,
  • úgy tűnik, ez utóbbi nem válságjelenség azonban: nem a túlélést biztosító likviditási célú hitelek, hanem a hosszú lejáratú, beruházási célú hitelek volumene nőtt meg a leginkább,
  • mindazonáltal éven belül feltűnik egy erőteljes W alak: a második és a negyedik negyedév gyengén alakult a vállalati hitelpiacon, a nettó hiteltranzakciók négy hónapig a moratórium ellenére is negatív tartományban voltak.

2020 végén 9360 milliárd forint volt a vállalatok banki hitelállománya, a legnagyobb ugrás még a koronavírus-válsággal alig érintett első negyedévben volt megfigyelhető.

A legnagyobb banki hiteltartozással a feldolgozóipar, az ingatlanügy és a kereskedelem / javítás szektorok rendelkeznek, együttesen a vállalati hitelállomány 62%-át adják. A feldolgozóipari hitelek jó részét a gépipar és az élelmiszeripar tartozásai teszik ki.

Miről szól még ez a cikk?

  • Felemás év a vállalati hitelezésben
  • Radikálisan átrendeződött a vállalati hitelszerkezet
  • A W alak a bankoknál megvan

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés