pizzamaszk
Bank

Hidegzuhany a magyar bankoktól: koronavírusos évkezdés a hitelpiacon

A körülményekhez képest erős 2020-as év után harmatgyengén kezdődött a 2021-es év a magyar lakossági és vállalati hitelpiacon egyaránt: a bankszektornak az MNB által ma közzétett adatai szerint januárban a lakossági hitelkihelyezés mintegy harmadával esett vissza 2020 első hónapjához képest, és éveket csúsztunk vissza az időben. A vállalati hitelnövekmény a moratóriummal együtt sem érte el az egy évvel korábbi szint felét sem.

Háztartási hitelezés

Ami a háztartási hitelezés fő számait illeti, januárban

  • a lakáshitelek új kihelyezése 59 milliárd forint volt, ami 27%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál,
  • a személyi kölcsönök új kihelyezése 23 milliárd forint, ami 47%-kal marad el 2020 januárjától,
  • a babaváró hitelek új kihelyezése 36 milliárdra rúgott, ami 29%-kal kisebb az egy évvel korábbinál,
  • a teljes háztartási hitelkihelyezés (folyószámlahitelek nélkül) 136 milliárd forint volt, ami 32%-os visszaesést jelent.

Két makrogazdasági indikátor, ami magyarázatot adhat a háztartási hitelpiac visszaesésére, illetve összefüggésben lehet vele:

  • a KSH előzetes adatai szerint az év első hónapjában a bolti forgalom értéke mindössze 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, az ettől elkülönítve számon tartott vendéglátásban 43%-os a visszaesés (mindez elsősorban a fogyasztási hitelekre hathatott negatívan),
  • szintén a KSH adatai alapján az előző hónaphoz képest 97 ezer fővel, a tavaly januárihoz viszonyítva pedig 55 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma (ez az összes hitelre rányomja a bélyegét).

A fenti hitelpiaci számok azt jelentik, hogy a lakáshitelek kihelyezése a három évvel ezelőtti, 2018-as szintre, a személyi kölcsönöké pedig a 2017 és 2018 közötti szintre esett vissza. A 2019 közepén bevezetett babaváró hitel mentette a menthetőt: ezzel együtt a lakossági kihelyezések valamivel a két évvel ezelőtti szint felett jártak még idén januárban is.

A visszaesés különösen a lakáshitelek esetében szokatlan: az elmúlt 12 hónapban még csak 2%-os visszaesés látható a megelőző 12 hónaphoz képest, ugyanez a visszaesés fogyasztási hiteleknél 22%-os, az összes háztartási hitelnél 14%-os. A lakáshitelek piacára ugyanakkor pozitívan hathat idén a családtámogatások bővülése, különösen az otthonfelújítási támogatás megelőlegezésére felvehető otthonfelújítási kölcsön február 1-jei megjelenése a bankpiacon.

Mindez nem jelenti azt, hogy több hitelt törlesztenénk, mint amennyit felveszünk, ennek elsődleges oka pedig a törlesztési moratórium, ami becslésünk szerint akár közel havi 100 milliárd forinttal is felfelé tornázhatja a nettó tranzakciós adatokat a háztartások esetében.

A törlesztési moratóriumnak is köszönhetően egy év alatt még 13,9%-kal növekedett a bankok háztartási hitelállománya, ezen belül a lakáshitelek 10,0%-kal, a személyi kölcsönök 10,9%-kal magasabb tőketartozást mutatnak, mint egy évvel korábban.

A háztartási hitelek árazásában nem történt radikális változás egy év alatt annak ellenére, hogy időközben (2020 márciusától 2020 decemberéig) volt egy THM-plafon. A lakáshitelek átlagos THM-e egy évvel ezelőtt 4,4% volt, idén januárban pedig 4,2%. A személyi kölcsönök kivételt jelentenek: itt a THM-plafon megszűnése után az egy évvel korábbihoz képest is drágulás látható: 10,9%-ról 11,8%-ra nőtt a THM annak ellenére, hogy megjelentek a piacon az első fogyasztóbarát személyi hitelek (ezek részesedése azonban még alacsony lehetett az új kihelyezéseken belül).

A lakáshiteleknél továbbra sem népszerűek a változó kamatozású termékek, azonban ezeknél látható egy furcsa jelenség: a néhány hónappal ezelőtt 3% alatti szintről az átlagkamatuk 4%-ra emelkedett. Ez arra utal, hogy a kevésbé tudatos és rosszabb hitelképességű ügyfelek teszik ki azt a kevés százalékot, akik ezt a terméket választják (annál is inkább, mert a kalkulátorok alapján ezek többségének a kezdeti törlesztőrészlete is magasabb, mint a fix kamatozású hiteleké).

Háztartási betétek

2020 egészében erőteljesen nőttek a betétek, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok tartalékolással reagáltak a megnövekedett gazdasági-pénzügyi bizonytalanságra. A 2021. januári adatok erről egyelőre keveset mondanak: kisebb volt a betétek havi növekménye, mint például két évvel ezelőtt, ugyanakkor 2020 első hónapjával ellentétben most nem következett be visszaesés: a nettó háztartási betéti tranzakciók volumene +52 milliárd forint volt. Emögött a törlesztési moratórium miatti megtakarítás is állhat persze, ami 2020 januárjában még nem volt aktuális.

Egy év alatt a háztartási betétállomány 18,4%-kal, a lekötés nélküli betétek állománya 23%-kal növekedett, így utóbbiak már több mint 77,1%-os arányt képviselnek a betétállományon belül.

A betéti kamatok területén immár évek óta nincs különösen látnivaló: a rekordalacsony szint továbbra is kitart. Az egy évvel korábbi szinten (0,3%) körül vannak az átlagkamatok például az éven belül lekötött forintbetétek esetében.

Vállalati hitelek és betétek

A beruházások elhalasztása, a törlesztési moratórium és mindeközben a relatív forrásbőség következtében a vállalatok betétállománya is jelentősen felduzzadt az elmúlt egy évben (csaknem 26%-os éves növekedés), januárban viszont majdnem 500 milliárd forintot kivontak a betétekből. Ez azonban év elején nem meglepő, szezonális jelenség: minden évben előfordul hasonló.

val

A céges hitelállomány évi 10,5%-ot növekedett úgy, hogy a törlesztési moratórium hatása nélkül bőven ez alatt lett volna a növekmény, de a körülményekhez képest így is szép teljesítmény a bankoktól. Január hónap azonban gyenge volt a nettó tranzakciók szempontjából: az egy évvel korábbi 77 milliárd forint után 34 milliárd forint volt a vállalati hitelfelvételek többlete a hiteltörlesztésekhez képest, ami a moratórium nélkül valószínűleg nettó hiteltörlesztést jelentene.

A vállalati hitelpiac viszonylagos stabilitásának és a törlesztési moratóriumnak köszönhetően az elmúlt 12 hónapban 737 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalatok, mint amennyit törlesztettek. A jegybanki és állami hitelprogramoknak köszönhetően eltolódott a hitelszerkezet a forinthitelek irányába: a devizahitelek nettó tranzakciója ezen belül -146 milliárd volt.

Címlapkép: Getty Images

szuez210326kép
rinocérosz
mumbai india nyomornegyed
Eon
brit vírus mutáció koronavírus mintavétel járvány
space ship
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
mobilbank mobiltelefon laptop digitális