Takarékbank_1
Bank

Egyszerre karcsúsodott és növekedett a Takarék Jelzálogbank

Közzétette éves jelentését a Takarék Jelzálogbank, amely most már tisztán jelzálogbankként működik tovább. A tőzsdei társaság tavaly jelentősen visszaeső költségszint mellett 2,372 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami 11%-kal felülmúlja az egy évvel korábbit részben a kedvező adóelszámolásnak, részben a bevételek növekedésének köszönhetően, miután a jelzálogbank hitelállománya tavaly 22%-kal bővült. A tegnapi közgyűlésen (a határozatok itt érhetők el) az igazgatóság arról döntött, hogy osztalékot nem fizet a társaság.

Egyelőre tőzsdén maradt a Takarék Jelzálogbank, és ezt a megmaradt kisrészvényesek a tegnap este közzétett jelentés fényében talán nem is bánják, hiszen az alapján nagyobb nyereséget tudott elszámolni a társaság az egy évvel korábbinál:

  • a tárgyévi 2,372 milliárd forintos eredmény 2020-ban 11%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál,
  • annak ellenére történt így, hogy az adózás előtti eredmény 20,5%-kal 1,945 milliárd forintra csökkent, a magyarázat a jelentés szerint az, hogy a vezetőség üzleti tervei alapján a belátható jövőben keletkező nyeresége felhasználható a felhalmozott továbbvihető veszteségből származó halasztott adó eszközökkel szemben, így e feltételezés alapján a társaság adózott eredményét nem rontotta, hanem 428 millió forinttal javította az adósor,
  • a nettó kamatbevételek 25,3%-kal, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 7,7%-kal növekedtek a jelzálogbanknál 2020-ban,
  • a működési költségek 29,1%-kal 2,366 milliárd forintra csökkentek, hitelezési veszteségként viszont (az egy évvel korábbi nettó 380 millió forintnyi visszaírás után) 167 millió forintot számolt el a társaság.
tj11

A jelzálogbank 3,2 milliárd forintot kitevő tavalyi nettó kamatbevétele tehát több mint 25%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, ebben az amortizált bekerülési értéken értékelt pénzügyi eszközök (ez esetben főleg refinanszírozási hitelek) kamatbevételének 2,1 milliárd forintos növekedése volt meghatározó. A társaság nettó jutalékbevétele 167 millió forintos nyereség volt 2020-ban, ami 2019.-hez képest 7,7%-os növekedést jelent. Az értékbecsléshez illetve a refinanszírozott jelzáloghitelekhez köthető díj és jutalékbevételek kedvező irányú változásának köszönhető ez elsősorban, miközben a jutalékráfordítások is emelkedtek az értékbecslés és a treasury tevékenység magasabb ráfordításai miatt.

tj22

A tiszta jelzálogbank működésének megvalósítása miatt a működési költségek tovább csökkentek.

A 2020-es 2,4 milliárd forintos költségszint 29,1%-kal alacsonyabb szintet jelentett 2019-hez képest.

A legjelentősebb mértékben az általános és adminisztratív költségek (680 millió forint), a tanácsadói díjak (486 millió forint), a reklám költségek (126 millió forint) valamint a bér jellegű költségek (108 millió forint) mérséklődtek  a jelentés szerint.

tj3

A bank bruttó hitelállománya 337,3 milliárd forintot tett ki 2020 végén, ami évi 22%-os növekedést jelent. A refinanszírozási tevékenységre kedvezően hathatott, hogy

az MNB Jelzáloglevél-vásárlási programjának elindulását követően a partnerbankok is növelni tudták a refinanszírozás során felajánlott hitelállományt, így a bővülő fedezeti eszköz pool mellett a jelzálogbank aktívan részt tudott venni a programban.

A refinanszírozási hitelek állománya 287,1 milliárd forint (83,34%), melyre minimális (2millió forint) értékvesztést kellett megképzeni. A hitelportfolióban a problémamentes (Stage 1 valamint a Stage 2) arány egyelőre magas: 95,27%, a problémások (Stage 3) aránya pedig 4,73% volt a december 31-i mérési időpontban.

tj4

2020-ban a Takarék Jelzálogbank Nyrt. tizenegy nyilvános aukció keretében összesen 109,5 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki jelzálogleveleket. Fedezetlen kötvénykibocsátásra nem került sor.

Néhány hónapja interjút készítettünk Nagy Gyulával, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatójával, aki a társaság üzleti jövőképéről is beszélt nekünk, a cikk itt olvasható:

Kereskedés TAKAREKJZB-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
Csanyi Sandor
csalás rendőrség vizsgálat brifkó
gáza
bitcoin

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Csanyi Sandor