járványpénzügyek
Bank

Eldőlt, mi lesz a törlesztési moratórium sorsa Magyarországon

Megszületett a megállapodás, legalábbis már megvannak annak fő vonalai: a törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat velünk – értesült a Portfolio. Politikailag erősen motiváltnak tűnik a másik fontos döntés: aki nyár végéig külön jelzi igényét (opt-in), az a jövő évi választások utánig, 2022 közepéig veheti igénybe a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét. A megállapodás szerteágazó hatásaival június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciánkon kiemelt témaként foglalkozunk, érdemes regisztrálni.
Információk és regisztráció a Portfolio június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciájára:

Nézőpontok találkozása

A kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség részvételével az elmúlt hetekben zajlottak a tárgyalások arról, mikor és hogyan vezesse ki, illetve hosszabbítsa meg Magyarország a jelen állás szerint 2020. március 19-étől 2021. június 30-áig tartó, így is már Európa legnagyvonalúbb és leghosszabb ideig élő, központilag szabályozott hiteladós-segítő szisztémáját.

Ahogy a Portfolio közelmúltbeli online konferenciáján is kiderült,

 • a bankok egyrészt abban érdekeltek, hogy egy szelektív, csak a veszélyeztetett adósokra kiterjedő módon hosszabbodjon meg a moratórium, másrészt a banki kockázatkezelés, informatika és adminisztráció felkészítése szempontjából fontos számukra, hogy mielőbb tisztázódjanak a jövőbeni szabályok,
 • bár a kormány is érzékelte, hogy a több mint 15 hónapig tartó moratórium nagyon hosszú (Európában talán csak Ciprus és Portugália alkalmazza ennyi ideig a könnyítést), azt semmiképpen sem szerette volna, hogy adósok tömegei kerüljenek a 2022 tavaszi választások előtt nehéz helyzetbe a moratórium megszűnése miatt, és hogy a hitelek nem fizetése politikai témává váljon (ezért hosszabbították meg például a kilakoltatási moratóriumot a veszélyhelyzet végéig),
 • a Magyar Nemzeti Bank egy óvatos és szelektív hosszabbítás mellett állt ki, amelynek lényege az, hogy a moratóriumból kikerülőket minél kisebb sokk érje: 1. a felhalmozott kamattartozásukat bármikor díjmentesen előtörleszthessék; 2. aki a hosszabbított futamidő helyett a magasabb törlesztőrészletet választaná a moratórium után, az ezt megkaphassa; illetve 3. felvetette a jegybank egy lépcsőzetesen, hónapok alatt visszaállított törlesztés lehetőségét a rászoruló adósok számára.

A megállapodás lényege

Hogy melyik fél mely konkrét javaslatai mentek át, azt nem ismerjük teljeskörűen. A Portfolio értesülése szerint azonban öt dolog már biztosnak tűnik:

 1. Megszületett a megállapodás a törlesztési moratórium sorsáról a kormány, az MNB és a Magyar Bankszövetség között, legalábbis ami a fő vonalakat illeti.
 2. A jelenlegihez hasonló formájában a moratórium nem 2021. június 30-áig, hanem 2021. augusztus 31-áig marad fenn.
 3. Később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, azonban már nem automatikus jelleggel, vagyis nem azok vehetik majd igénybe, akik passzívan benne maradnak (nem élnek az opt-out lehetőségével), hanem csak azok, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek (opt-in).
 4. Utóbbi lehetőségre idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget.
 5. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-be lépkedni: aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud majd.

Mindez egy kompromisszumos megoldásnak látszik: a határidők szempontjából elsősorban a politika, a moratórium jövőbeni igénybevételének módja szerint pedig elsősorban a pénzügyi logika felülkerekedését mutatja.

Mit mond egyelőre a kormány?

A Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról - mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András szerint üdvözlendő, hogy a Magyar Bankszövetség a napokban jelezte, támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget. Az államtitkár a lap pénteki számában kifejtette: most azt kell vizsgálni, hogy a fizetéskönnyítő eljárás célzott továbbvitele mellett miként biztosítható, hogy a pénzintézetek a hitelezés folyamatos fenntartásával tudják segíteni a gazdaság koronavírus-válságot követő újraindulását. Hangsúlyozta: a cél az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák a továbbiakban is a védőernyőt, akiknek gazdasági helyzetük ezt szükségessé teszi, ugyanakkor a gazdaság jövője szempontjából fontos, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfelek, akik képesek rá. (MTI)

Nyitottnak tűnő részletkérdések

Értesülésünkhöz képest számos érdekes kérdés viszont nyitottnak tűnik még, például:

 1. Átmennek-e, átmentek-e a jegybank javaslatai, vagyis például a felhalmozott kamattartozás díjmentes előtörleszthetősége, a futamidőnyújtás helyett a magasabb törlesztőrészlet önkéntes vállalásának lehetősége, illetve a törlesztőrészlet összegének lépcsőzetes visszavezetése?
 2. Akik egészen 2022 közepéig fogják igénybe venni a moratóriumot, azok számára ugyanazok a szabályok lesznek-e érvényben (az opt-out helyett az opt-in bevezetésétől eltekintve), mint a moratórium eddigi szakaszában?
 3. Az európai szabályok és a Magyar Nemzeti Bank mennyivel szigorúbb céltartalékolási kötelezettséget ír majd elő a bankok számára azokra a hitelekre, amelyek 2022 közepéig benne lesznek a moratóriumban?
 4. Érheti-e hátrány azokat az adósokat a jövőbeni hitelfelvétel során, akik élnek a meghosszabbítással? A futamidő újabb jelentős megnyújtásán túl lesz-e bármilyen egyéb motivációjuk az adósoknak arra, hogy ne vegyék igénybe a moratóriumot a jövő év közepéig?

Azt most lehetetlennek tűnik előre megbecsülni, hogy mindezek mellett a lakossági és vállalati hitelek mekkora hányada lesz benne ősztől a moratóriumban. Nehezen jelenthető ki ugyanis, hogy az opt-out helyett az opt-in bevezetése feltétlenül nagy tömegben szűrné ki a potyautasokat, vagyis azokat, akik nem szorulnak rá a moratóriumra. 2020 végén a jogosult (vagyis 2020. március 19-e előtt folyósított) lakossági hitelek 54, a vállalati hitelek 39 százaléka volt benne a moratóriumban. A jövőbeni arány döntheti el, milyen hatással lesz a bankszektorra a szelektív meghosszabbítás, ugyanakkor ez a ma még nem ismert részleteken is múlhat.

Amennyiben e megoldás révén csak a veszélyeztetettebb adósok szűkebb rétege maradna benne a moratóriumban (az MNB szerint a hitelek összege alapján az összes vállalati és lakossági hitel 10-12 százaléka veszélyeztetett), az a pénzügyi stabilitás és a bankok jövedelmezősége szempontjából kedvező lenne, hiszen jócskán mérsékelné a hitelportfóliók minőségromlása miatt várható veszteséggel kapcsolatos mostani bizonytalanságukat. Ez a bizonytalanság azonban csak akkor fog mérséklődni, amikor véglegesen látjuk majd (várhatóan szeptemberben), mennyien döntöttek az opt-in mellett.

A moratórium kivezetésének tervezett módja számunkra jó iránynak tűnik, a 2022 közepére kitolt határidő viszont inkább politikai, mint gazdasági, pénzügyi szempontból indokolt. Az opt-in bevezetése elsőre egy újfajta bizonytalansági tényezőnek látszik, ősszel azonban már tisztább képet adhat a hitelportfóliók valódi minőségéről és a koronavírus-válságnak a hiteladósokra gyakorolt pénzügyi hatásairól.

A moratórium eddigi paraméterei

 • Minden üzletszerűen kötött kölcsönszerződésre, így többek között lakossági és vállalati hitelre és lízingszerződésre (folyószámlahitelek és hitelkártyák esetében lehívott hitelkeretrészére) vonatkozik, amelyet 2020. március 19-e 0 óráig folyósítottak,
 • sem ezek tőketartozását, sem a kamatát, sem egyéb költségét nem kell fizetni a moratórium időszakában,
 • a részvétel nem kötelező, az ügyfél döntésétől függ,
 • a moratórium eredetileg 2020. december 31-én ért volna véget, a kormány ezt 2021. június 30-áig hosszabbította meg ugyanazokra a hitel- és lízingszerződésekre, vagyis több mint 15 hónapig fog akkor már tartani a moratórium,
 • a moratórium időszakában be nem fizetett tőketartozás miatt természetesen ezen időszakban nem csökken a tőketartozás, hanem szinten marad,
 • a be nem fizetett kamatokokat elkülönítve tartják nyilván a bankok, ezekre azonban nem számolhatnak el plusz kamatot (ez esetben tehát tilos a kamatos kamat felszámítása),
 • a halasztott kamatfizetés összegét a moratórium lejárta után, a fennmaradó futamidőre egyenletesen (lineárisan) elosztva kell törleszteniük az ügyfeleknek,
 • a moratórium miatt nem növekedhet a törlesztőrészlet (erre csak akkor kerül sor, ha a hitelszerződés szerint egyébként is változna, például a referenciakamatok, lásd BUBOR, BIRS, ÁKK-hozam stb. változása miatt), ehelyett
 • a hitel futamideje hosszabbodik meg úgy, hogy a szerződés szerinti törlesztőrészletbe a halasztott kamatfizetés is beleférjen,
 • ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek teljes futamideje jobban megnyúlik, mint amennyi ideig a törlesztési moratórium tart.

Hogy mennyivel nőtt meg egy lakáshitel, egy személyi kölcsön és egy vállalkozói beruházási hitel esetében már az eddigiek miatt is egy-egy tipikus hitel futamideje, arról többek között itt mutattunk be számításokat.

Információk és regisztráció a Portfolio június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciájára:

Címlapkép: Getty Images

wall street
nagy britannia buckingham palota
forint ezres
GettyImages-1233503994
GettyImages-1321879289
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
a moore hungary menedzsmentje
hacker

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
hitel