bírósági per nav
Bank

5 év börtönt kapott az a banki dolgozó, aki 62 millió forintot lopott az ügyfelektől

Portfolio
A Szegedi Ítélőtábla 5 évre súlyosította a börtönbüntetését annak, a korábban bankban dolgozó elkövetőnek, aki szerencsejáték-függősége miatt összesen 62 millió forintot lopott el a bank ügyfeleitől.

A jogerős ítéleti tényállás szerint a szerencsejátékfüggő és a sértett banknál mindössze két és fél hónapja alkalmazásban álló férfi 2016. október 12-től november 11-ig terjedő időszakban több alkalommal nagy összegű fiktív készpénzbefizetéseket könyvelt le olyan ügyfelek lakossági bankszámláira, akiknek összes banki azonosítóját és kódját ismerte.

A férfi a lekönyvelt összegeket átutalta a saját és ismerőse skrill számlájára, ahonnan tovább utalta azokat különböző online szerencsejáték oldalakra, illetve készpénzben felvette és az internetes, valamint kaszinóban is folyatott szerencsejátékokban felhasználta.

A nap végén a férfi a valótlan készpénzbefizetési tranzakciókat sztornírozta, amelynek következtében a bankszámlákon ugyan negatív egyenleg keletkezett, ugyanakkor pénztárhiány nem jelentkezett. A férfi mindezen kívül egy ügyfél bankbetétjét is felbontotta annak tudta nélkül, majd a felszabadult összeget átutalta a rendelkezése alatt álló, a fiktív befizetések sztornírozása miatt negatív pénztáregyenleget mutató bankszámlára.

A férfi ezzel a módszerrel a bankot több mint 62 millió forinttal megkárosította, a szerencsejátékok során a teljes összeget elvesztette.

Az elsőfokú ítélettel szemben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jelentett be fellebbezést többek között a szabadságvesztés tartamának súlyosítása érdekében. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezést a büntetés súlyosítása vonatkozásában fenntartotta.

A Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletében a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyetértve kifejtette, hogy a vádlott terhére további súlyosító körülményként kell értékelni azt, hogy a sértettnél bizalmi beosztást töltött be, és a bűncselekményt ennek felhasználásával követte el, így a vádlottal szemben a szabadságvesztés tartamát 5 évre súlyosította.

A másodfokú bíróság döntésével az ügy jogerősen befejeződött.

Címlapkép: Getty Images

forint191231
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
GettyImages-1211246429 (10)
mnb epulet
tesla német gyár

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
online hitel kölcsön