konyhagyerek
Bank

Átszakadt a gát a lakáshiteleknél: mit művel a magyar lakosság?

A nominálisan történelmi rekordot hozó március után áprilisban még nagyobb volt a magyar lakosság lakáshitel-felvételi kedve: 108 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a háztartások, ebből 11 milliárd ment felújítási célra. Az MNB friss hitel- és betéti statisztikái szerint a személyi kölcsönök piaca is feltámadóban van, a vállalati hitelezés viszont még nem nyerte vissza járvány előtti formáját.
Mindez szerdai Hitelezés 2021 konferenciánk fő témáját képezi, érdemes még regisztrálni!

A jegybank Pénzügyi stabilitási jelentése is megjelent ma, fő üzeneteit itt foglaltuk össze:

Ma tette közzé a bankszektor áprilisi statisztikáit a jegybank, legalábbis ami a hitelek és a betétek piacát illeti. A lakáshitelek 108 milliárd forintos új kihelyezése 46%-kal múlta felül a tavaly áprilisit, amit az akkori első hullám miatt persze nem volt nehéz meghaladni, de ez a 108 milliárd így is új nominális történelmi csúcsot jelent. 2021 első négy hónapjában 8%-kal több lakáshitelt vettünk fel 2020 azonos időszakához képest.

Az erős március-áprilisi lakáshitel-statisztikában nagy szerepe lehet annak, hogy a január 1-jén és február 1-jén elinduló otthontámogatások 2020 végén, 2021 elején elhalasztott keresletet generáltak, ami tavasszal jelentkezett, amint azt részben a lakástranzakciók növekedése is mutatja.

A személyi kölcsönök 37 milliárd forintos áprilisi új kihelyezése ugyan szintén meghaladja a tavaly áprilisit, hiszen 80%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, de az idei kumulált volumen még 8%-kal elmarad a tavalyitól, és a 2019-es csúcsoktól is messze vagyunk. A szintén fogyasztási hitelnek számító (hiszen szabad felhasználású) babaváró hitel stabilan havi 50 milliárd forint körüli kihelyezést produkál, így havi szinten 6%-kal felülmúlta az egy évvel korábbit, kumulált idei szerződéses összege viszont 15%-kal még elmarad a tavalyitól.

A lakáshitelezés magához térése és a fogyasztási hitelezés relatív elmaradása mellett elmondható, hogy nominálisan a 2008-as szintek közelében van a hazai háztartási hitelezés, ám ez az inflációval korrigálva, vagyis reálértéken még elmaradást jelent, és az új szerződések összege is (elsősorban a lakáshiteleknél) jelentősen elmarad a pénzügyi válság előtt, a 2000-es években tapasztalttól.

A bankközi kamatok májusi emelkedése természetesen az áprilisi kamatstatisztikákon még nem látszódik, de a változó kamatozású hitelek átlagkamata így is emelkedett az elmúlt hónapokhoz képest, miközben a fix kamatozásúaké valamelyest csökkent. Áprilisban egy átlagos lakáshitelt 3,93%-os kamattal vett fel a lakosság, 4,20%-os THM mellett.

A fogyasztási hitelek esetében egyelőre nem érződik látványosan a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek kamatleszorító hatása, de a 12,5%-os átlagos THM valamivel alacsonyabb, mint az utolsó járványmentes hónap, tavaly február 13,1%-os átlaga.

A lakáshitelek körében továbbra is marginális, 1% körüli az új hitelezésben a változó kamatozású hitelek aránya, az elmúlt hónapokban nőtt ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú szerződéseké, érdekes módon nem a 10 évesek, hanem elsősorban a végig fix kamatozásúak rovására.

A meglévő jelzáloghitel-állományban természetesen teljesen más az eloszlás, a jelzáloghitel-állomány 41%-a volt 2020 végén változó kamatozásúnak tekinthető. Az MNB mai közlése alapján egyébként a jelzáloghitelek 80%-át már a 2015-ben hatályba lépett adósságfékszabályok bevezetése után folyósították a bankok, ami jelentősen korlátozza egy esetleges kamatkörnyezet-emelkedés törlesztési képességre gyakorolt negatív hatásait.

hit7

A háztartások teljes meglévő hitelállománya a fent említett folyamatok és a még mindig tartó törlesztési moratórium együttes hatására április végén 14,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. A lakáshitelek állománya 10,7%-kal, a személyi kölcsönöké 12,4%-kal bővült, a babaváró hitelek állománya pedig elérte az 1239 milliárd forintot, ami már a teljes háztartási banki tartozásállomány 14,7%-át jelenti.

Miközben a háztartási hitelállomány 14,3%-kal, aközben a betétállomány 14,8%-kal bővült az elmúlt egy évben, tavaly tavaszhoz képest az elmúlt hónapok már némi lassulást mutattak ebben. A lekötés nélküli betétek teszik ki a 11 656 milliárdos betétállomány 79%-át.

Április nem volt kiugró sem a betéti tranzakciók, sem a betéti kamatok szempontjából. A bankok kis túlzással nincsenek rászorulva a lakosság pénzére, hiszen hitel/betét arányuk – legalábbis a nagybankoknak - jellemzően 60-70% közötti. Erről, illetve a nagybank tavalyi éves beszámolóiról szerdán írtunk:

A vállalatok esetében sem volt kiugró az április hónap, a moratóriumnak köszönhetően azonban a hitelállomány így is 6,8%-kal magasabb az egy évvel korábbinál (a moratórium nélkül valószínűleg stagnálásközeli állapotban lett volna az elmúlt 12 hónapban). A vállalati betétállomány viszont rendkívüli mértékben, 23,5%-kal bővült, jelezve, hogy a koronavírusválság és a moratórium nyomán megképzett tartalékok növekedését a likviditás beruházási célú felhasználása még nem követte le. Az utóbbi hónapokban mintha ez szép lassan változna, ugyanis a hitelállományhoz hasonlóan a betétállomány is nagyjából stagnált már.

val1

Áprilisban 26, az év eddig eltelt részében pedig 215 milliárd forinttal vettek fel több hitelt a vállalatok, mint amennyit törlesztettek. Az MNB számításai szerint az első félévben 400-500 milliárd forintnyi hiteltörlesztést (tőke és kamat együtt) „spórolnak meg” a vállalatok a moratóriummal.

A 3000 milliárdos keretből 2600 milliárd forint felett járó Növekedési Hitelprogram az MNB mai közlése szerint nyártól nem a jelenlegi formájában, hanem szűkített formában működhet tovább, a részleteket talán a következő hetekben már megismerjük.

val3

Címlapkép: Getty Images

bank hitel getty stock
traktor mezőgazdaság
koronavírus vakcina oltás
union1
vakcina oltás oltatás koronavírus

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
bank hitel getty stock