mobilfizetés pos-terminál bankkártya
Bank

Szép csendben lefújták a magyar központi mobilfizetési projektet

Lefújták az azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő központi mobilfizetési megoldás projektjét a Girónál, a hírt a Giro Zrt. is megerősítette lapunknak. Úgy néz ki, a bankok egyrészt meggyőzték a központi elszámolóházat és a hazai döntéshozókat arról, hogy piaci alapon is átjárható és jól használható megoldásokat fejlesztenek a rendszerre, másrészt a szolgáltatás a bankok "tartózkodó viselkedése miatt" pénzügyileg sem lenne fenntartható a Giro számára.

Leállították a központi mobilfizetési projektet

Úgy értesültünk több forrásból, hogy az AFR-re épülő központi mobilfizetési alkalmazás projektet már áprilisban lefújták az MNB tulajdonában álló Giro Zrt-nél, a piaci körökben már ismertté vált döntésről azonban hivatalos kommunikáció mindeddig nem érkezett. Kérdésünkre a Giro Zrt. kommunikációs osztálya megerősítette értesülésünket, és a következő választ adta:

A központi mobilfizetési projekttel szemben a kezdeti nyitottság ellenére az idő előrehaladtával a bankok tartózkodóan viselkedtek, így azt láttuk, hogy a szolgáltatás a GIRO számára pénzügyileg nem lenne fenntartható. Nagyon sajnáltuk, ugyanakkor örömmel tapasztaltuk, hogy a kezdeményezésünk katalizátorként hatott a banki mobilfejlesztésekre, így végső soron célját elérte.

Már az azonnali fizetési rendszer bevezetése előtt is felmerült az ötlet, hogy a rendszer használatának ösztönzése céljából egy olyan központi mobilfizetési alkalmazást hozzanak létre, amely az ügyfelek számára egységesen hozzáférhető. Az alkalmazás a piaci megoldások – azaz például a banki appok és bankfüggetlen alkalmazások - mellett egy állami, központi megoldást jelentett volna.

A központi mobilfizetési alkalmazás két funkciót biztosan betöltött volna:

  • egyrészt az ügyfelek közötti P2P fizetést (pénzküldést és pénzkérést) tette volna lehetővé,
  • másrészt az online és offline térben a kereskedőknél való fizetést tette volna könnyebbé azzal, hogy egy QR-kód generálásával segítette volna az azonnali tranzakciók indítását, egyúttal a felek értesültek volna a tranzakció teljesüléséről.

Előzmények

Tavaly február végén Selmeczi-Kovács Zsolttól, a Giro Zrt. vezérigazgatójától megkérdeztük, hogy a Giro felvállalná-e a központi szervező szerepét egy közös branddel rendelkező banki app létrehozásában. Mint akkor kifejtette:

"Külföldön, ahol az azonnali fizetés gyorsan elterjedt, az elszámolóházak és a bankok vagy csak a bankok összefogásából létrejött egy-két olyan mobilfizetési megoldás, ami nagyban segítette a térnyerését. Vagyis nem széttöredezett, hanem egységes megoldások születtek, ennek látjuk értelmét."

A bankok tavaly ősszel még úgy tűnt, támogatják is a tervet, Csányi Péter, aki azóta már az OTP vezérigazgató-helyettese, digitalizációs vezetője lett, egy a lapunknak adott októberi interjúban úgy nyilatkozott, hogy az OTP Bank is aláírta a mobilfizetési rendszerhez való csatlakozási szándéknyilatkozatot, megvizsgálják a központi megoldáshoz való csatlakozást, amikor erre lehetőség lesz.

December elején a Giro Zrt. közleményben jelentette be, hogy a projekt végrehajtására Európa egyik vezető mobilfizetési megoldásokat fejlesztő cégével, az olasz Fabrick S.p.a.-val kötöttek szerződést. Akkor az volt a terv, hogy a projekt első fázisában, 2021. év végéig egy fogyasztói és egy kiskereskedői applikáció készül el. (Kereskedői AFR-es elfogadásra már van működő példa, ilyen az OTP megoldása.)

Ezt követően azonban úgy tudjuk, több banknál is kétségek merültek fel a csatlakozást illetően, a részletek iránt érdeklődtek, és többen jelezték, hogy már dolgoznak olyan piaci alapú szolgálatásokon, melyek az azonnali rendszerre épülnek.

A Giro mostani válaszából úgy tűnik, hogy végül a bankok projekthez való megváltozott hozzáállása és a beígért és már elkészült fejlesztések miatt érezhette úgy a központi szereplő, hogy mégis inkább a piacra bízza a AFR-re épülő szolgáltatások megteremtését, és a versenyre bízza, hogy melyik alkalmazások terjednek el az ügyfelek körében.

Az AFR számokban

Az azonnali fizetési rendszer sikertörténet a bankok és a projektet vasszigorral levezényelt szabályozók, elsősorban az MNB és a központi infrastruktúrát kiépítő Giro Zrt. számára, hiszen szinte teljesen hibamentesen, minimális döccenőkkel indult el a rendszer tavay március 2-án, és az AFR azóta is szépen muzsikál. Az, hogy az instant rendszert egyszerre vezette be a teljes bankszektor, kötelezően, egyedülálló a világon.

Az AFR elindulását követően az összes egyedi valamint lakossági átutalás 10 millió forintig automatikusan a rendszerbe került a kezdetektől, ősz óta pedig a bankok már a vállalati kötegelt átutalásokat, rendszeres és értéknapos átutalásokat, vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is beküldhetik az azonnali fizetési rendszerbe.

Az azonnali fizetési rendszer újdonsága az is, hogy a rendszer képes kezelni a másodlagos azonosítókat, így e-mail cím, telefonszám, adóazonosító jel és adószám alapján is címezhetők a bankszámlaszámok. Előbbiek inkább a lakossági, utóbbi a vállalati, hivatalos ügyintézésben lehet hasznos, egyszerűsítheti a tranzakciók címzését.

Az AFR működésének első éve (azaz március 2-ig bezárólag) számokban:

  • egy év alatt közel 115 millió tranzakció teljesült azonnal, összesen 17 400 milliárd forint összegben,
  • naponta átlagosan több mint 313 ezer átutalást végeztünk, közel 47,5 milliárd forint értékben,
  • másodperecenként átlagosan közel 4 tranzakciót indítottunk, több mint fél millió forint értékben,
  • a darabszámot tekintve a legnagyobb forgalmú napon 751 401 darab tranzakciót bonyolítottunk,
  • a tételek értékét tekintve a legnagyobb forgalmú napon pedig közel 116,5 milliárd forintnyi tranzakció fordult meg a rendszerben.

A címlapkép forrása: Getty Images.

nato csúcs orbán viktor joe biden
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
nagy britannia buckingham palota
madrid shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
hitel