Előfizetői tartalom

Milliókat spórolhatsz, ha a most bejelentett lakáshitelt veszed fel

Palkó István
A hitelkeresletet és a hitelkínálatot egyaránt ösztönző, kedvező árazású programokat indít el a Magyar Nemzeti Bank a lakáshitelek piacán annak érdekében, hogy felgyorsítsa a hazai lakásállomány energiahatékony megújulását - röviden így foglalható össze az MNB mai bejelentésének a lényege. A Portfolio számítása szerint a fix kamatozású piaci hitelekhez képest egy 10 milliós, 20 éves lakáshitel havi törlesztőrésze közel ötödével, teljes visszafizetendő összege 2,8 millió forinttal lehet alacsonyabb. A program várható lakásár-felhajtó hatása miatt ezen várhatóan osztozni kell a kivitelezőkkel, a program célja, a zöldítő hatás azonban így is érvényesülhet, különösen, ha később szigorít a jegybank az energiahatékonysági feltételeken.

A bejelentés lényege Két pilot programmal kezdi meg új zöld eszköz stratégiájának megvalósítását a jegybank, mindkettő a hazai lakáshitelezést érinti: augusztusban 200 milliárd forintos keretösszeggel elinduló Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Programban az MNB legfeljebb 50% erejéig nemzetközi standard szerint, külső fél által zöldnek minősített jelzálogleveleket...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái