Előfizetői tartalom

Elszabadulhat a pokol a lakáshiteleknél, rég nem látott törlesztőrészletek jönnek

Akár 10 százalékkal is megemelkedhet a hitelek egy részének törlesztőrészlete az eddigihez képest, miután a szigorodó monetáris politika hatására több mint hat éve nem látott csúcspontra emelkedtek a bankközi kamatok az elmúlt hetekben. A jelenség leginkább a változó kamatozású hitellel rendelkező lakáshiteleseket, köztük az egykori devizahiteleseket sújtja. Ők az elmúlt hat év nagy részében a törlesztőrészletük jelentős csökkenésének örülhettek, ezt fordítja most vissza a kamatemelkedés.

A várakozásoknak megfelelően újabb 30 bázisponttal 1,5%-ra emelte irányadó kamatát tegnapi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és az állampapír-vásárlási program fokozatos kivezetésének megindítása mellett döntött. Bár a hazai hitelek kamatát nem közvetlenül az alapkamathoz kötik, a fokozatosan szigorodó monetáris politika a hitelkamatokra és a törlesztőrészletekre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés