tízezresek
Bank

Olyat műveltek a magyar bankok, amit még soha

Kiváló eredménnyel zárták az idei első félévet a magyar hitelintézetek, hiszen még soha nem volt olyan magas (405 milliárd forint) a szektor első hathavi konszolidált nyeresége, mint idén. Paradox módon jót tett a kamatbevételeknek a törlesztési moratórium, megnőtt az ügyfelek aktivitása, száguld a lakáshitelezés, emelkedik a kamatkörnyezet, a kockázati költségek pedig visszaestek. Az igazság pillanata persze sok szempontból a várhatóan 2022 közepéig velünk élő törlesztési moratórium után jön el. A profit több mint felét most is az OTP szállította.
Bankvezéri kerekasztal a Budapest Economic Forumon! Érdemes már most regisztrálni a konferenciára.

Közzétette tegnap az MNB a hitelintézeti szektor első féléves konszolidált adatait: az első féléves nominális konszolidált nyereség új rekordot, 405 milliárd forintot ért el.

Ez az a statisztika, amelyben az OTP külföldi leánybankjai is benne vannak, és amelyek nélkül nem 405, hanem közel 300 milliárd forint lenne a szektor nyeresége. Az első félévre jelentést közzétevő bankok nyeresége így alakult:

Az eredményjavulás fő oka, hogy jelentősen nőttek a bevételek, amit mi elsősorban az alábbiakkal magyarázunk:

  • különösen a lakossági hitelállomány, azon belül is a lakáshitelezés dinamikusan emelkedik, köszönhetően a járvány miatt elhalasztott lakáskeresletnek és az új családtámogatási intézkedéseknek, ez elsősorban a kamatbevételekre, másodsorban a díj- és jutalékbevételekre jótékonyan hat,
  • a törlesztési moratórium miatt ténylegesen be nem folyó kamatokat is elszámolhatják a bankok, és bár ezekre kamatos kamatot nem számíthatnak fel, a moratórium elnyújtja a tőketörlesztést (lassabban csökken a tőketartozás), ami automatikusan nagyobb erre eső nominális kamatbevételt jelent a bankoknak a moratórium nélküli állapothoz képest,
  • a járványnak, a hitelprogramoknak és az inflációnak köszönhetően nominálisan emelkednek a megtakarítások, és ez az utóbbi félévben a tavalyinál erősebben csapódott le a vagyonkezelési és tőzsdei termékekben, növelve a bankok díj- és jutalékbevételeit,
  • a kamatkörnyezet tavasszal elinduló (majd júniusban alapkamat-emelkedésben is megtestesülő) növekedése növeli a bankok marzsát (egyelőre elsősorban a betéti marzsot), az alacsony hitel/betét arány miatt ugyanis a bankok szinte egyáltalán nem emeltek betéti kamataikon, miközben a hiteleknél már látható elmozdulás felfelé,
  • a járványhelyzet enyhülésével a fogyasztás és a turizmus is beindult, növelve a bankok fizetési tranzakciók során elkönyvelt bevételeit, (a turizmus beindulásának a hatása persze főleg a harmadik negyedévben jelentkezhet),
  • szokás szerint az OTP újabb akvizíciói is feljebb segíthették a számokat éves összevetésben.

Összességében az első félévben a hitelintézeti szektor konszolidált kamateredménye 11%-kal, a díj- és jutalékeredmény 10%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Érdemes összevetni az utolsó járványmentes évvel, 2019-cel is az abszolút számokat. Látványos a bevételek növekedése a két évvel ezelőttihez képest is. Ettől elmaradt a költségek növekedése, ami részben valószínűleg a járvánnyal is magyarázható (a digitalizáció felgyorsulása növelte a költséghatékonyságot).

bank5

A hatékonyságjavulás a költség/bevétel hányadoson is jól látszik: 2019 és 2020 első felében még 67, most viszont már csak 62 százalék volt a szektor ezen mutatója. Ahogy az abszolút számokon látszódik, ez elsősorban a bevételek növekedésének köszönhető.

Tavalyhoz képest a legnagyobb változást persze a kockázati költségek visszaesése jelenti. Amit a várható hitelezési veszteségek miatt kellett, azt jórészt tavaly megképezték a bankok, az első félévben viszonylag alacsony, 38 milliárd forint volt a nettó értékvesztés. A törlesztési moratórium meghosszabbítása még itt okozhat meglepetéseket.

Az őszi hosszabbítással sikerülhet elkerülni a hirtelen csődráta-emelkedést, viszont pontosabban fogják látni a bankok, kik is a legveszélyeztetettebb ügyfelek. A sérülékeny állomány arányát az MNB 10-12%-ra teszi a teljes hitelállományhoz képest. Egyelőre nagyjából stagnál a bankok nem teljesítő hitelállománya, értékvesztéssel való fedezettsége pedig magas.

A nem teljesítő hitelek aránya a háztartásoknál 5,8%-on, a vállalatoknál 4,5%-on állt június végén az MNB adatai szerint. Köztük vannak a nem túl régen életbe lépett definíció szerint a jelentős késedelembe még nem esett, de várhatóan abba eső ügyletek is.

A nominális rekordot jelentő nyereség mellé nem túlzottan magas, 12,3%-os tőkearányos megtérülés (ROE) járult az első félévben a bankszektorban. Ez még kissé el is marad a két évvel ezelőtti 12,7%-tól.

Havonta beszámolunk a belföldi hitel- és a betétállomány alakulásáról (legutóbb ebben a cikkünkben), ezért most csak dióhéjban: a hitelintézetek konszolidált hitelállománya egy év alatt 12,9%-kal, betétállománya 16,7%-kal, mérlegfőösszege 15,7%-kal bővült. Az állományok kétszámjegyű bővülése (ami mögött persze részben a moratórium is áll) meglehetősen magas ügyfélaktvitást sugall, és jótékonyan támogatja a bevétel- és profittermelést várhatóan a következő negyedévekben is.

Bankvezéri kerekasztal a Budapest Economic Forumon! Érdemes már most regisztrálni a konferenciára.

Címlapkép: Getty Images

tokió japán
rocket
ipar termelés munkás dolgozó covid fizetés
GettyImages-1211246429 (20)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Közép- és hosszútávú kép
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
reolut fintech app mobilapp bank