varga mihály sajtótájékoztató
Bank

Megérkezett a kormány bejelentése a törlesztési moratórium meghosszabbításáról

Október 31-éig meghosszabbítja a kormány a törlesztési moratóriumot a jelenlegi formájában, azt követően pedig, egészen 2022. június 30-áig csak a rászoruló jogosultak vehetik majd igénybe külön nyilatkozattétellel – jelentette be a Facebookon a pénzügyminiszter. Alább olvasható elemzésünk szerint a moratórium szelektív meghosszabbítása hozzájárul a pénzügyi stabilitás fenntartásához, de lehetett volna okosabban is csinálni.

Fontos döntést hozott a kormány a törlesztési moratóriumról: idén novembertől jövő év június 30-áig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik – közölte Varga Mihály hétfő délelőtti videójában.

Amit a bejelentésből megtudtunk

A moratórium november 1-jétől való meghosszabbítását kérhetik

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket várók és nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak (vagyis a köznyelvben közmunkások – a szerk.),
  • azok a magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.
  • azok a vállalkozások, amelyek esetében az árbevétele legalább 25%-kal esett az előző évhez képest.

Akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot, a jogosultsági feltételek fennállása esetén nyilatkozniuk kell a bankoknál, a bennmaradás tehát nem automatikus. Annak érdekében, hogy minden érintettnek legyen ideje nyilatkozatot tenni,

2021. október 31-éig, vagyis egy hónappal mindenki részére meghosszabbítják a moratóriumot.

A Nemzeti Konzultációban a válaszadók 91%-a támogatta a meghosszabbítást a rászorulók részére. A moratórium valós segítséget nyújtott a válság során a munkahelyek és a családok életszínvonalának megvédésében – emlékeztetett a pénzügyminiszter, hozzátéve: akinek van lehetősége a törlesztés folytatására, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is – hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter.

Amit a bejelentésből nem tudtunk meg

A legfontosabb kérdések, amelyek még megválaszolatlanok:

  • melyik időszak jövedelmét melyikhez kell viszonyítani? A magánszemélyek és a vállalkozások esetében is 2020 lehetett a nehezebb év, ehhez képest 2021-ben már sokaknál emelkedhetett a jövedelem, de nem feltétlenül érte el a 2019-es szintet,
  • hogyan kell pontosan nyilatkozni, és ez mekkora adminisztrációs terhet ró majd a bankszektorra?
  • ki és hogyan fogja ellenőrizni, hogy a nyilatkozatban foglaltaknak megfelel-e az adós? Lesz-e egyáltalán ilyen ellenőrzés? (Korábban kormányközeli forrásokból úgy értesültünk, a bankoknak nem kell ezt ellenőrizniük, de akár bíróságon is igazolhatónak kell lennie a nyilatkozatnak.)

Hogy mekkora a jövedelemcsökkenés mint feltétel pontos mértéke, az korábbi értesülésünk szerint a lakossági ügyfelek esetében nem számít, csak a csökkenés ténye lesz érdekes.

A rászorulók számára életbe lépő hosszabbítás szociálisan indokolt és politikailag a választások előtti évben érthető. A rászoruló csoportok meghatározása ugyanakkor nem elég célzott, túl széles (lásd: összes nyugdíjas és családos, a jómódúakat is beleértve), illetve laza (lásd: jövedelemcsökkenés mint feltétel mindössze nyilatkozattétel alapján), így potyautasok továbbra is maradhatnak a rendszerben.

A potyautas magatartást ugyanakkor mérsékelheti az opt-in bevezetése, illetve a futamidő-hosszabbítás, mint szubjektív költség: akik 2022 közepéig a moratóriumban maradnak, azoknak az MNB korábbi számítása alapján többségében 3,5 évvel is nagyobb mértékben nyúlhat meg a futamideje.

Dicséretes a mostantól számítva másfél hónapos felkészülési idő biztosítása, ugyanakkor ezt már tavasszal érdemes lett volna május-júniusra beidőzíteni, hogy ne kelljen előbb augusztus 31-ét mondani, aztán szeptember 30-áig, illetve most újból, október 31-éig hosszabbítani a moratóriumot, különösebb indok nélkül.

Összességében a moratórium szelektív meghosszabbítása hozzájárulhat a bankszektor, illetve az érintett ügyfelek pénzügyi stabilitásához, a hitelek nem teljesítő válásának megfékezéséhez, és megakadályozhatja egy jelentős (akár az ügyfélhitelállomány 10%-át meghaladó) nem teljesítő hitelállomány felépülését.

A szelektív meghosszabbítás előnye a bankok számára az, hogy látni fogják, hány százalékos arányt képviselnek a valóban sérülékeny (de a moratórium által egy darabig még megvédett) hitelek, így kellő felkészülési időt és információt kapnak egy 2022 második felében esetleg bedőlési hullámhoz.

A moratóriumos hitelek hányad része érintett?

A Magyar Nemzeti Bank szakértői egy évvel ezelőtt a Portfolio hasábjain mutatták be, melyik csoportba mennyien tartoznak. Akkor az volt még a terv, hogy 2021. január 1-jétől a közfoglalkoztatottak és a munkanélküliek (nem pedig a keresetcsökkenést elszenvedők) fogják alkotni a 3.-4. rászoruló csoportot, ennek megfelelően mutatja még a tavalyi állapotot az alábbi táblázat. Eszerint a gyermekesek a moratóriumban lévők mintegy egyharmadát, a nyugdíjasok pedig a 10-15 százalékát képviselhetik nagyjából ma is, a többiek létszám vagy hiteltartozás szerinti arányát nem ismerjük. Pláne így, hogy nem ismerjük a jövedelemcsökkenés viszonyítási időszakát.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán

vakcina vírus
koronavírus vakcina oltás getty stock
járvány vírus oltás
vakcina védőoltás védelem

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
fiatalok a kanapén életbiztosítási szerződést kötnek