Előfizetői tartalom

Mintha még a nyaralás közben is a hitelüket intézték volna a magyarok

Lassuló, de még mindig erőteljes lakossági hitelfelvételt és az év legnagyobb vállalati hitelfelvételét hozta augusztus a magyar bankoknál. A jegybanki kamatemelések hatására drágulnak a lakáshitelek, de a bankok még csak kis részben érvényesítették a kamatkörnyezet emelkedését az ügyfélhitelek kamatában – mutatják az MNB ma közzétett adatai. Kis mértékben, de már a betéti kamatoknál is mozgolódást látni.

Erős hónap volt az augusztus a lakossági hitelezésben, de az előző hónapokban felállított csúcsoktól már elmaradtak az új kihelyezések: 118 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést, 45 milliárd forintnyi személyikölcsön-szerződést, 43 milliárd forintnyi babaváróhitel-szerződést és 25 milliárd forintnyi egyéb hitelszerződést kötöttek a háztartások – olvasható ki a jegybak ma közzétett adataiból.

Ez azt jelenti, hogy

  • a lakáshitelek augusztusban 42%-kal, az év első nyolc hónapjában 66%-kal szerepeltek jobban, mint egy évvel korábban,
  • a személyi kölcsönök augusztusban 81%-kal, az év első nyolc hónapjában 31%-kal nagyobb kihelyezést értek el, mint az előző év azonos időszakában,
  • a babaváró hitelek viszont augusztusban 6%-os, az év első nyolc hónapjában 9%-os visszaesést mutattak,
  • a teljes háztartási hitelkihelyezés pedig augusztusban 39%-kal, az év első nyolc hónapjában pedig 20%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A lakáshitelezés már bőven túlszárnyalta a koronavírus-válság előtti, 2019-es csúcsát (annak csaknem a másfélszeresét produkálta idén), köszönhetően 1. a koronavírus-válság miatt az idei évre elhalasztott keresletnek, 2. a várható további monetáris szigorítás miatti előrehozott keresletnek, 3. az új családtámogatási intézkedéseknek, és a 2,5%-os kamatozású Zöld Otthon Program október 4-ei elindulása, valamint az annak részeként elinduló 0%-os kamatozású zöld CSOK-hitel megjelenése további lendületet adhat neki. A személyi kölcsönök idei felvétele azonban még mintegy ötödével kisebb a 2019-es első nyolchavi csúcsnál.

Miről szól még ez a cikk?

  • Lakossági hitelek: csúcson a lakáshitelek, csúcs alatt a személyi kölcsönök
  • Lakossági betétek: valami megindult a kamatoknál
  • Vállalati hitelek: nem érződik az NHP Hajrá kivezetésének a hatása
  • Vállalati betétek: óriási tartalékot képeztek a cégek

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés