puskasandras
Bank

Új banki világot építünk fel a szuperbankkal (Gyorsinterjú Puskás Andrással)

Palkó István
2022 tavaszán a Budapest Bank beolvad az MKB Bankba, hogy aztán egy évre rá a Takarékbank is csatlakozzon hozzájuk. A ma bejelentett kétlépcsős egyesülés részleteiről, a "vízesésszerűen" érkező innovációkról és a nemzetközi terjeszkedésről Puskás András, a Magyar Bankholding vezérigazgató-helyettese beszélt nekünk.

Ma eldőlt, hogy két nagy lépésben olvad össze a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank. Miért döntöttek így?

Európában, de talán a világon sincs példa arra, hogy három bank fuzionáljon, ezért úgy döntöttünk, hogy azok olvadjanak össze először, amelyek kultúrájukban a legközelebb állnak egymáshoz. Működése sajátosságai okán

2023 második negyedévében csatlakozik a Takarék Csoport, tehát egy éve van a Budapest Banknak és az MKB Banknak

arra, hogy elmélyítse együttműködését.

Mi lesz az új, egységes bank neve?

Kutatjuk még, mi lenne a legmegfelelőbb név, de már most látjuk, hogy egy új banki világ építését célzó koncepciónknak megfelelően egy egészen jövőbe mutató brandet szeretnénk meghonosítani. Ez által is jelezni akarjuk, hogy teljesen más lesz ez, mint ami eddig volt, és mást fogunk csinálni, amit a három bank eddig csinált.

Tudna példát mondani?

Az egésznek alapot adó technológiai háttér lényege az, hogy a magyar bankrendszer többi szereplőitől eltérően nem egy monolit alaprendszeren és kölcsönös függőségeken alapuló technológiai és termékstruktúrát építünk fel, amelyben minden össze van drótozva mindennel. Ehelyett

egy vékony pénzforgalmi, számlavezetési alaprendszerre modulárisan építjük majd rá az alapfunkciókat, mindenfajta keresztfüggőség nélkül.

Standardizált megoldások helyett személyre szabható funkciókat és gyors, akár egy-két hét alatt megvalósuló fejlesztéseket tesz majd ez lehetővé. A világ legjobb szolgáltatási mixeit elemeztük ehhez.

Van egy nagy IT-beszállító ebben a projektben, vagy sok kisebbel működnek együtt?

Ezek az együttműködések még kialakítás alatt állnak, mindenesetre azokkal kötöttünk már és fogunk kötni szerződést, akik az újhullámos technológiai megoldásokban élen járnak, nemrég még talán startupok voltak, de mára elégséges referenciával rendelkeznek. A shortlistünkön például több nemzetközi cég is megtalálható.

Mikor jön el az a pillanat, amikor már nem fognak tudni különbséget tenni az ügyfelek a három bank között?

Az egységes arculatot 2023 közepéig, vagyis a Takarékbank csatlakozásáig szeretnénk megteremteni.

2022 második felében jövünk elő először az új IT-technológiai háttérrel és a teljesen újszerű termékfejlesztési folyamatban kialakított termékekkel, onnantól az újításaink vízesésszerűen fognak megérkezni a magyar piacra. Ez a pozitív értékajánlat megkülönböztet majd minket a piac többi szereplőjétől, és lehetőség ad arra, hogy versenyezzünk nemcsak a bankokkal, hanem a fintech és bigtech szereplőkkel is.

Mik a pénzügyi céljaik? Rengeteg párhuzamosság és költségcsökkentési lehetőség van a rendszerben.

Az első stratégiai időtáv 2025 végéig tart. 2022-2023 még az integrációval összefüggő költségek kitermeléséről fog szólni, 2024-2025-ben fordulhat egyértelműen nyereséges működésbe a szuperbank, és ekkortól fogjuk a piac számára is felmutatni a hosszú távú nyereségességi potenciálokat.

2025 végére képessé válhatunk a nemzetközi piacra lépésre,

főleg a Kárpát-medence magyarlakta területei jelennek meg előttünk stratégiai célpiacként.

Lesz még tőzsdei bevezetés, vagy az MKB Bank révén ez már megtörtént?

Jogilag az MKB Nyrt. a befogadó intézmény, a tőzsdei jelenlétéből fakadó előnyök megmaradnak hosszú távon is. Kérdés, hogy valódi tőzsdei jelenlétet mikor fog tudni produkálni a bank, ez természetesen a tulajdonosi érdekektől és döntésektől függ majd.

kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
push-értesítés üzenet sms mobil