Előfizetői tartalom

Elszállnak karácsonyra a törlesztőrészletek, nyolc éve nem pipáltunk ilyet

Palkó István
Hiteladósok tömegeinek törlesztőrészletét meghatározó BUBOR-adatok láttak napvilágot pénteken: nyolc éve nem látott szintre emelkedtek a bankközi kamatok Magyarországon, miután másfél hét alatt háromszor is kamatot emelt az MNB. Úgy meglódultak a kamatok, hogy számításaink szerint egyre gyakoribb a 10-20% közötti törlesztőrészlet-emelkedés. Megtudtuk: nemcsak a lakossági jelzáloghitelek (36%), hanem a nagyvállalati (31%) és a kkv-hitelek (35%) esetében is mintegy egyharmad azoknak a hiteleknek az aránya, amelyek éven belül változó kamatozású forinthitelek, így rövid távon is megérzik a monetáris szigort.

Nyolcéves csúcson a BUBOR Tavasz óta 2,3 százalékponttal emelkedett az irányadó kamat Magyarországon, ebből csak az elmúlt másfél hétben 1,1 százalékponttal. A jegybank ugyanis a múlt kedden 30 bázisponttal megemelte az alapkamatot, és irányadóvá tette az egyhetes betéti kamatot, amit aztán múlt csütörtökön és most csütörtökön újabb 40-40 bázisponttal megemelt. A...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái