FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
 
Előfizetői tartalom

Nagy bajban a lakáshitelesek, vagy nincs itt semmi látnivaló?

A teljes fennálló jelzáloghitel-állomány 40 százalékának, mintegy 466 ezer szerződésnek változhat meg a kamata 2021 közepe és 2022 közepe között – közölte a napokban az MNB. Mivel emelkedik a kamatkörnyezet, ez jellemzően törlesztőrészlet-emelkedést jelent az érintetteknek, amire a devizahiteles kataklizma óta alig volt példa, és aminek a várható mértékéről és eloszlásáról most minden eddiginél részletesebb adatokat közölt a jegybank. Jobban fest a makrokép, mint eddig gondoltuk, de a „végkifejlet” azon múlik majd, hol áll meg az infláció és vele a kamatemelések sorozata.

Az említett 466 ezer hitelszerződés között találhatók olyan is, amelyeknek 5 vagy 10 éves a kamatperiódusuk, és éppen mostanában fordul a kamatuk (utóbbiak esetében kamatcsökkenés is elképzelhető), de a döntő többsége változó kamatozású (legfeljebb 1 éves kamatperiódusú) lakáshitel, amelynek a kamatát a BUBOR-hoz kötötték, márpedig a BUBOR nagy átlagban tavaszhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés