FONTOS Döntött a Szejm: új korszak következik Lengyelországban, visszatér Donald Tusk az ország élére
 
Előfizetői tartalom

Nagy bajban a lakáshitelesek, vagy nincs itt semmi látnivaló?

Palkó István
A teljes fennálló jelzáloghitel-állomány 40 százalékának, mintegy 466 ezer szerződésnek változhat meg a kamata 2021 közepe és 2022 közepe között – közölte a napokban az MNB. Mivel emelkedik a kamatkörnyezet, ez jellemzően törlesztőrészlet-emelkedést jelent az érintetteknek, amire a devizahiteles kataklizma óta alig volt példa, és aminek a várható mértékéről és eloszlásáról most minden eddiginél részletesebb adatokat közölt a jegybank. Jobban fest a makrokép, mint eddig gondoltuk, de a „végkifejlet” azon múlik majd, hol áll meg az infláció és vele a kamatemelések sorozata.

Az említett 466 ezer hitelszerződés között találhatók olyan is, amelyeknek 5 vagy 10 éves a kamatperiódusuk, és éppen mostanában fordul a kamatuk (utóbbiak esetében kamatcsökkenés is elképzelhető), de a döntő többsége változó kamatozású (legfeljebb 1 éves kamatperiódusú) lakáshitel, amelynek a kamatát a BUBOR-hoz kötötték, márpedig a BUBOR nagy átlagban tavaszhoz...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái