Előfizetői tartalom

Vihar előtti csend? Sorra dőlnek a rekordok a magyar hitelpiacon

2022 egyik nagy kérdése, mekkora lassulást vagy visszaesést hoz az emelkedő kamatkörnyezet a magyar hitelpiacon, egyelőre azonban ennek jelei nem látszódnak a hitelfelvételi statisztikákon. A Zöld Otthon Program az első igazi hónapjában még lefelé szorította a lakáshitelek átlagkamatát, erős hónapot zártak a fogyasztási és a céges hitelek, a moratórium kivezetése pedig lassította a hiteltartozások növekedését, miközben a betéteknél alig látható valami a kamatok emelkedéséből. Az MNB friss, novemberi adataiból szemezgettünk.

Közzétette a magyar bankszektor novemberi hitel- és betétstatisztikáit a Magyar Nemzeti Bank, így a 2021-es év első 11 hónapjának folyamatai már jól láthatók.

Lakossági hitelek

Nominálisan minden idők legjobb évét zárhatta 2021-ben a magyar lakossági hitelpiac. Az új kihelyezésekben az év első 11 hónapja 21%-os, november hónap pedig 22%-os növekedést hozott az egy évvel korábbihoz képest. Ami a fő hiteltípusokat illeti:

  • a lakáshitelek új kihelyezése 40%-ot emelkedett november végéig, csak novemberben pedig 33%-ot, és ha hasonlóan folytatódott decemberben is, akkor megközelítheti vagy akár meg is haladhatja az 1300 milliárd forintot a 2021-es éves lakáshitelpiac,
  • a személyi kölcsönök új kihelyezése az év első 11 hónapjában 38%-kal, csak novemberben pedig 60%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, itt 500 milliárd forintot megközelítő éves kihelyezésről beszélhetünk,
  • a babaváró hitelek új kihelyezése november végéig 11%-kal, novemberben 24%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, éves kihelyezése 600 milliárd forint körül lehet,
  • a többi hiteltípus stabilan alakul, éves új kihelyezésük 350 milliárd forint körül alakulhatott tavaly.

Elsősorban a lakáshitelek és a személyi kölcsönök szempontjából volt tehát erős a november, de a lakáshitelek kihelyezése is erősebb volt az októberinél, ami valószínűleg a Zöld Otthon Program beindulásának köszönhető.

Miről szól még ez a cikk?

  • Furcsa jelenséget okozott a Zöld Otthon Program
  • Nem a lakásfelújítások hajtják a hitelpiacot
  • Szépen híztak a forintbetétek, de miért?
  • Az NHP után is van élet a céges hiteleknél, de meddig?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés