Előfizetői tartalom

Fontos levelet küldenek a bankok, ma jár le a határidő

Január végéig, azaz legkésőbb ma, minden banki ügyfél tételes kimutatást kap arról, miért és mennyit fizetett bankszámlához kapcsolódó szolgálatatásokért az elmúlt évben. A díjkimutatás segítséget nyújthat abban, hogy a bankolási szokásainknak megfelelő számlacsomagot válasszunk, vagy akár - ha szükséges - a kedvezőbb bankolási díjak érdekében számlavezető bankot váltsunk.

Január 31-ig minden banknak egységes, részletes díjkimutatást kell kiküldenie a bankszámlához kapcsolódó összes díjról (bankkártya, átutalások, hitelkártyadíjak stb.) az ügyfelei részére a megelőző 12 hónapra vonatkozóan. 2021 volt az első év, amikor egész évre szóló levelet/e-mailt kaptunk kézhez a bankunktól, ezentúl minden év elején számíthatunk majd a kimutatásra, amelyből kiderül, mennyit és miért fizettünk a bankoknak az elmúlt évben a számlavezetéshez kapcsolódóan.

PAD-szabály

Az Európai Bizottság még 2013. május 8-án publikálta a fizetési számla irányelvet azaz a PAD-ot (Payment Accounts Directive). A szabályozást Magyarország 2016 őszén implementálta, ennek legfontosabb elemei:

  1. A szabályozás (illetve annak most aktuálissá vált harmadik fázisa, a PAD III.) átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével. Minden év januárjának végéig egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet egészre évre vonatkozóan megkapunk ezentúl.
  2. Zökkenőmentes pénzügyi mobilitás a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével (ez már korábban megtörtént az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével).
  3. A fizetési számlával nem rendelkező ügyfelek számlanyitását alapszintű fizetési számlával ösztönzi (megtörtént, de nem lett igazán sikeres az alapszámla konstrukció, erről például itt írtunk).

A díjkimutatások és azok tartalma kapcsán nem történt jogszabályi változás tavaly óta, így idén is az alábbiak szerint csoportosítva kapjuk meg:

Érkezik a díjkimutatás

  • Miről szól a PAD?
  • Banki bevételek
  • Hogyan spórolhatunk okosan?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés