Előfizetői tartalom

Lehull a lepel a lakáshitelekről: kiszámoltuk, kik bukták a legnagyobbat

Palkó István
Egy baráti társaság négy tagja közül mindegyik tíz éve vett fel lakáshitelt, és nemrég azt kezdték el számolgatni, melyikük választotta a legjobbat annak idején az eddig fizetett törlesztőrészletek alapján. Mindannyian különböző hitelt vettek fel ugyanis: 3 hónapos, 5 éves és 10 éves kamatperiódusúakat, illetve végig fix törlesztőrészletűt. Megnéztük, kinek a döntése bizonyult a legjobbnak a futamidő eddig eltelt első fele alapján, és azt is, mennyire lenne más a helyzet, ha nem tíz, hanem öt éve vették volna fel ugyanazt az átlagos hitelt. Mint oly sok esetben, most is igaz a megállapítás: a múltbeli piaci körülményeken alapuló tapasztalatok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

Örök dilemma a lakáshitelfelvevők előtt, milyen kamatperiódusú hitelt vegyenek fel, hiszen nyugodt kamatkörnyezetben a gyakrabban változó kamatozásúak általában olcsóbbak, de kockázatosabbak, a ritkábban változó kamatozásúak (vagy teljesen fixek) pedig drágábbak, de biztonságosabbak. Ahogy az alábbi példánkban látni fogjuk, annak van igazán nagy jelentősége, milyen kamatkörnyezetben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái