Előfizetői tartalom

Felére zuhant a Raiffeisen részvényárfolyama a háború miatt, érdemes már beszállni?

A nyugati bankok közül az osztrák Raiffeisen Bank Internationalnek a legnagyobb a vesztenivalója az orosz, ukrán és fehérorosz részvétellel zajló háborún és a szankciókon. Erre a három országra koncentrálódik hitelállományának 14 és tavalyi nyereségének 40 százaléka, ami a legnagyobb arányú kitettséget jelenti a háborúban érintett országok felé. Nem véletlenül esett a társaság tőzsdei értéke a felére három hét alatt, és egyelőre csak a leginkább kockázatkeresőknek érdemes elgondolkodniuk a vételen annak ellenére, hogy az elemzőkhöz képest a menedzsment rendkívül derűlátó.

Összesen 70 milliárd eurónyi kitettséggel rendelkeznek az európai országok bankjai Oroszország felé, ennek négyötöde a francia, olasz és osztrák bankokhoz köthető – mutatják a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adatai. A fő kérdés az, hogy az Oroszország elleni szankciók és a várható gazdasági visszaesés nyomán ennek mekkora hányada fog elveszni a nyugati bankok számára. Mivel a kitettség java része hitel, ezért a hitelek tömeges nem teljesítővé válása miatt rövid időn beül megugró értékvesztésre kell elsősorban gondolni, de természetesen számos más negatív hatása lehet a háborúnak a különböző eredménysorokra.

Európa „szerencséje”, hogy a külföldi bankok nem a legnagyobbak az oroszországi bankok listáján, így a legtöbbjüknek korlátozott a közvetlen vesztenivalója. A top10 orosz bank közül 6 bank orosz állami többségi tulajdonban van, köztük az 50%+1 szavazatos állami többséggel rendelkező legnagyobb orosz bank, a Sberbank, amelynek a legtöbb piacon egészen magas piaci részesedése van. Valószínűleg az orosz lakosság háború miatti bűnhődését mérsékelendő az EU szankciós listájára közvetlenül egyelőre nem került fel a legnagyobb orosz bank.

Három nagybank orosz magánkézben van, a legnagyobb külföldi bank pedig a mérete alapján 10. helyen álló Raiffeisen, amely kétharmadrészt vállalati, egyharmadrészt retail banknak tekinthető, sztorija alapvetően versenyképes orosz cégek finanszírozására épült. Fehéroroszországban még magasabb, Ukrajnában pedig egészen magas, 85% a vállalati hitelek aránya a leánybanknál, tehát elég közvetlen a gazdaság teljesítményének való kitettség.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés