Előfizetői tartalom

Jelzáloghitelesek százezrei figyelik lélegzet-visszafojtva a kamatokat: jön az új „forintosítás”?

2014. november 9-én, egy szép őszi vasárnapi napon az MNB, a kormány és a Magyar Bankszövetség úgy döntött, végrehajtja több mint 2400 milliárd forintnyi devizaalapú jelzáloghitel forintosítását. Tökéletesnek bizonyult az időzítés: az MNB devizatartalékából már kigazdálkodható volt erre 8-9 milliárd euró, és sikerült megúszni a svájci jegybank két hónappal későbbi, a frankárfolyam elengedéséről szóló döntését. Kísértetiesen hasonló most a helyzet: mintegy 1800 milliárd forintnyi változó kamatozású jelzáloghitelnél lenne szükség hasonló huszárvágásra, miután az eddigi megoldási kísérletek kudarcot vallottak. Az idő múlásával és a kamatkörnyezet emelkedésével sajnos egyre kisebb az esélye annak, hogy a kamatok széleskörű „piaci” fixálása lesz az új, jól sikerült „forintosítás”, pedig talán most még nem lenne késő meglépni.

Mi a probléma? 2021. júniusi adatok szerint a hazai jelzáloghitelek 36%-a még mindig változó kamatozású: 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódust követ. Bár az állomány folyamatosan apad, hiszen e hitelek aránya az új folyósításban már évek óta mindössze 1-2% (vagyis nincs utánpótlás), a probléma még most is jelentősnek mondható, hiszen mintegy 1800 milliárd forintnyi tartozásról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés