Előfizetői tartalom

Dráma a lakáshiteleknél: magyarok tömegei maradnak hoppon ezekben a hónapokban

Tovább robognak a lakásárak Magyarországon, így akik először vesznek lakást, vagy értékesebb ingatlanba költöznek, azok nagyobb összegű hitelt kénytelenek felvenni most, mint korábban. Csakhogy a kamatok és velük együtt a törlesztőrészletek is felfelé vágtatnak, így nemhogy a nagyobb, már a változatlan hitelösszeget is egyre nehezebb bevállalni a szerényebben növekvő havi keresetből. Megnéztük, hogy mennyivel kisebb hitelösszeget tud felvenni mostanában egy átlag- illetve egy mediánkeresetű hitelfelvevő, mint az elmúlt években, és azt találtuk, hogy egészen nagy, 20-30%-os az éves visszaesés a felvehető hitelösszegben. A hitelezhetőség tömeges romlása érzékelhetően visszavetheti a lakásvásárlói keresletet és a hitelkihelyezéseket is az előttünk álló időszakban, miközben már a zöldhitel sem kínál egérutat.

Hitelezés 2022 Erről a témáról is szó lesz Hitelezés 2022 konferenciánkon, érdemes mielőbb regisztrálni a rendezvényre! Információ és jelentkezés Számításunkhoz az MNB adósságfékszabályait használtuk, hiszen 2015 óta ezek azok, amelyek meghatározzák, hogy a nettó jövedelmünkhöz képest maximálisan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés