Bertalan Sándor
Bank

Magyar Bankholding: kevesebb cég ruház be piaci hitelből, de a Széchenyi Kártya nagyot megy

Portfolio
Miközben a piaci kamatozású kkv-hitelek iránt csökkent a kereslet, a Széchenyi Kártya Program hitelei iránt megnőtt, így arányuk már csaknem 50% volt az első negyedévben a Magyar Bankholding tagbankjainak kkv-kihelyezéseiben – mondta a Portfolio-nak Bertalan Sándor. A Magyar Bankholding Középvállalati ügyfélkapcsolat menedzsment és kompetencia központ ügyvezető igazgatója a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2022 konferenciáján is beszélni fog, még nem késő regisztrálni a rendezvényre!
Információk és regisztráció a Hitelezés 2022 konferenciára:

Mekkora hitelkereslet-visszaesést tapasztal a kis- és középvállalkozások körében a piaci kamatok emelkedése, az infláció és a háború okozta gazdasági bizonytalanság miatt az utóbbi hónapokban? Mely ügyfélméreteknél, ágazatoknál és hitelcéloknál tapasztalják ezt a banknál a leginkább? 

A Magyar Bankholding tagbankjai nem tapasztalnak érdemi visszaesést a kkv-szegmensben az elmúlt hónapokban. 2022 első negyedévében a tavalyi azonos időszakhoz képest

jelentős visszaesést a piaci beruházási hiteleknél tapasztalunk, kisebb visszaesés a forgóeszköz hitelek kihelyezésében is látható.

A Széchenyi Kártya Program termékei, valamint a folyószámlahitelek volumenének növekedése azonban összességében ellensúlyozza a felsorolt termékek népszerűségének csökkenését. A Széchenyi Kártya Program esetében a beruházási konstrukcióktól is inkább a likviditást biztosító termékek felé fordulnak az ügyfelek.

Milyen magas az utóbbi hónapokban kihelyezett kkv-hiteleken belül a Magyar Bankholdingnál a Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó, illetve a devizahitelek aránya? Képesek-e ezek „helyettesíteni” a megemelkedett (piaci) kamatozású forinthiteleket?

A Széchenyi Kártya Program termékei bevezetésüktől kezdve rendkívül népszerűek, kedvező kamatozásuk és rugalmas felhasználhatóságuk korábban is erős versenyre késztette a piaci kamatozású konstrukciókat. Az általános kamatszint-emelkedéssel a versenyelőnyük még komolyabbá vált a piaci hitelekkel szemben. Amíg a Magyar Bankholding tagbankjainál

2021 első negyedévében az újonnan szerződött kkv-hitelállomány átlagosan harmada volt a Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó termék, az idei első negyedévben ez az arány már megközelítette az 50%-ot.

2021. első negyedévében az újonnan szerződött KKV hitelállomány átlagosan csupán alig több mint 6%-a volt devizahitel, ami minimális növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Jól látszik, hogy a hitelpiac nem a devizahitelezés felé fordul a megváltozott körülmények tükrében.

Bertalan Sándor
Magyar Bankholding Zrt., Középvállalati ügyfélkapcsolat menedzsment és kompetencia központ ügyvezető igazgató
Műszaki diplomáját követően közgazdasági végzettséget szerzett a Miskolci Egyetemen. 1994-től a Magyar Külkereskedelmi Bank (ma MKB) központi és régiós üzleti területein szerzett tapasztalatot az érté
Tovább
Műszaki diplomáját követően közgazdasági végzettséget szerzett a Miskolci Egyetemen. 1994-től a Magyar Külkereskedelmi Bank (ma MKB) központi és régiós üzleti területein szerzett tapasztalatot az érté Tovább

Az utóbbi hónapokban relatíve a folyószámla/likviditási hitelek, a forgóeszközhitelek vagy a beruházási célú hitelek iránt magasabb a kereslet a megszokottnál, illetve a többinél? Melyek azok a fő gazdasági/piaci események, amelyek ezt az arányeltolódást tapasztalataik szerint alakítják?

A beruházási hiteleknél jelentős, a forgóeszközhitelek kihelyezésében pedig kisebb visszaesés látható. Azt tapasztaljuk, hogy a gyorsan változó makrogazdasági környezet, a magasabb kamatszint, a devizapiac volatilitása, az orosz-ukrán háború, a globális ellátási láncok akadozása, valamint az inputanyagok árának általános növekedése együttesen óvatosságra ösztönözi a vállalatokat.

A működési környezet stabilizálódásáig visszafogják a beruházásaikat, és főként a likviditásuk megőrzésére, növelésére helyezik a hangsúlyt, készleteket halmoznak fel, tartalékot képeznek.

E törekvésük a tavalyi év erőteljes vállalati betétállománynövekedésében is jól tetten érhető.

Érzékelik-e a hitelképesség jelentős romlását a banknál a meglévő ügyfelek, illetve az újonnan hitelt igénylő ügyfelek körében? Emelkedett-e érdemben a nem teljesítő hitelek, illetve a visszautasított hitelkérelmek aránya?

A Magyar Bankholding tagbankjai összességében nem tapasztalnak érdemi hitelképesség-romlást, nem emelkedett érdemben a nem teljesítő hitelek, illetve a visszautasított hitelkérelmek aránya sem. A bizonytalan gazdasági környezet és más kedvezőtlen piaci hatások miatt azonban nem zárható ki kkv-szektor hitelképességének csökkenése sem.

Más bankok tapasztalatairól alábbi cikkünkben írtunk:

Információk és regisztráció a Hitelezés 2022 konferenciára:
usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán

Holdblog A megváltozott világ

2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kamatcsökkentés...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Christine Lagarde ekb elnok