budapest panel lakások ingatlanpiac
Bank

Őrületes drágulás a lakáshiteleknél: többmilliós a bukó akár egyetlen hónap alatt is

Palkó István
Átlépte a 7%-ot a lakáshitelek átlagkamata a friss banki ajánlatokban. Nem tévedés: átlagosan 2-3 millió forinttal nagyobb teljes visszafizetendő összegre számíthatnak a futamidő során azok, akik most igényelnek egy 20 milliós, 20 éves piaci lakáshitelt, mint azok, akik egy hónappal ezelőtt tették meg ugyanezt. Sőt, az egy évvel ezelőttihez képest már 9-10 millió forint a növekmény, és számításaink szerint további 3-4 millió forintos emelkedést még be sem áraztak a bankok. Hogy lehetséges mindez, és milyenek most a hitelintézetek ajánlatai? Ezt néztük meg, május 17-ei Hitelezés 2022 konferenciánkon pedig részletesebben is foglalkozunk a kérdéssel, még nem késő regisztrálni.
Banki vezetők értékelik a helyzetet Hitelezés 2022 konferenciánkon, neked is ott a helyed:

Ahogy múlt heti cikkünkben részletesen bemutattuk, vágtatva emelkednek tovább a bankközi kamatok Magyarországon, és velük együtt a lakáshitelek kamata is folyamatosan emelkedik. Nemcsak (az amúgy részben kamatstoppal védett) meglévő jelzáloghitelekre igaz ez, hanem azokra a piaci kamatozású hitelekre is, amelyek a bankok friss ajánlataiban szerepelnek, vagyis az új hitelfelvevők számára elérhetők. A legfrissebb MNB-adatok szerint márciusban az újonnan felvett hitelek többsége kamattámogatott hitel volt, a piaci kamatozású lakáshitelek felvétele pedig 16%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A legnagyobb arányt képviselő Zöld Otthon Program keretében viszont már nem fogadnak be hitelkérelmet azóta a bankok, így a hitelfelvevők döntő többségnek (a gyermekkel igényelhető 3%-os CSOK-hitelt és otthonfelújítási hitelt leszámítva) a piaci kamatozású hitelkonstrukciók maradtak.

A Bankmonitor korábbi gyűjtését a Pénzcentrum kalkulátorában szereplő aktuális adatokkal összevetve elmondható, hogy

míg tavaly ilyenkor a banki ajánlatokban még 3,4%, illetve 3,8% volt az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagkamata, ez most már 7,1%, illetve 7,0%, vagyis közel megduplázódtak a lakáshitel-kamatok, és átlépték a 7%-os határt.

A fekete és a kék oszlop azt mutatja, hogy a bankközi kamatok (BIRS) aktuális szintje alapján ezzel szemben még magasabb, 8,6%-os, illetve 8,0%-os átlagkamat lenne már indokolt. Hogy még nem itt tartunk, annak az az oka, hogy a bankok jellemzően 2-3 hónapos késleltetéssel követik le lakáshitel-kamataikban a bankközi kamatok alakulását. Érdemes tehát sietni a lakáshitel-felvétellel, mert egyelőre nemcsak a lakások drágulnak tovább, hanem 2-3 hónap múlva a lakáshitelek kamata is 1-1,5 százalékponttal magasabb lehet.

Megnéztük, hogy ezekhez a kamatszintekhez milyen törlesztőrészlet tartozik, és azt találtuk, hogy 20 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett

az átlagos törlesztőrészlet az egy évvel ezelőtti 114-119 ezer forintról 155-157 ezer forintra nőtt, a bankközi kamatok által indokolt szint pedig már 167-175 ezer forint lenne.

Vagyis egy év alatt 40-53%-os törlesztőrészlet-emelkedést indokolnának az aktuális bankközi kamatok, a bankok azonban ebből még csak nagyjából 30-37%-os emelést érvényesítettek a lakáshitel-kamataikban.

A hitelfelvételt követő kamatszint változatlanságát feltételező teljes visszafizetendő összeg ugyanilyen arányban, nagyjából harmadával emelkedett az elmúlt egy évben, a legfrissebb BIRS-kondíciók alapján azonban már mintegy 40-53%-os emelést kellett volna végrehajtaniuk a bankoknak. Amennyiben azt feltételezzük, hogy az egy évvel ezelőtti (amúgy nem túl magas) 1,3-1,4%-os kamatfelárhoz tartják magukat a bankok, akkor 2-3 hónapon belül bőven eljuthatunk az említett szintig. Egy 20 millió forintos lakáshitel teljes visszafizetendő összegét tekintve ez már 40-42 millió forintot jelenthet az egy évvel ezelőtti 27-29 millió forinttal szemben. Ebből 3-4 millió forintos növekményt még be sem áraztak a bankok.

Végezetül bemutatjuk a legjobb friss banki ajánlatokat. 400 ezer forintos nettó jövedelemszintből indultunk ki az adósok esetében, de rövid kamatperiódus és 5 éves kamatperiódus mellett 20 millió forint összegű lakáshitel lényegében már nem található a piacon amiatt, hogy a rájuk vonatkozó 25, illetve 35 százalékot jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóba (JTM) ezek az adósok már nem férnek be e hitelek megemelkedett törlesztőrészlete miatt. Ezek esetében ezért már 800 ezer forintos nettó jövedelmet vettünk figyelembe, a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix lakáshiteleknél viszont maradtunk a 400 ezer forintos jövedelemnél, amelyre ez esetben 50 százalékos JTM vonatkozik.

Változó kamatozású lakáshitelt már csak a Gránit Bank, a K&H Bank és a Sopron Bank kínál, meglehetősen magas THM-mel.

lakáshitel1

5 éves kamatperiódusú hitelt az Erste Bank és a K&H Bank kínál most a legjobb kondíciókkal.

5éves

10 éves kamatperiódus mellett a Raiffeisen Bank és az Erste Bank hitele emelhető ki.

lakáshitel3

Akik végig fix törlesztőrészletet szeretnének, de nem férnek bele a cikkünk elején említett programokba, azok számára jelenleg a Raiffeisen Bank és a CIB Bank piaci konstrukciója a legjobb választás a hitelköltségek szempontjából.

lakáshitel4
Banki vezetők értékelik a helyzetet Hitelezés 2022 konferenciánkon, neked is ott a helyed:
usa zaszlo
himlo kiutes
olajfinomito
fagylalt fagyi
irán
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Christine Lagarde ekb elnok