hsbc_shutter
Bank

Felfüggesztették a bankárt, aki szerint az éghajlatváltozás kockázatait "túlértékelik"

Portfolio
Az HSBC felfüggesztette egy vezető beosztású munkatársát a múlt héten egy rendezvényen tartott előadása miatt indított belső vizsgálat idejére - közölték az eljárásról tudó személyek.

Stuart Kirk, aki a bank vagyonkezelési részlegének felelős befektetéseit irányító globális vezetője, azzal vádolta a központi bankok tisztviselőit és a politikai döntéshozókat, hogy túlértékelik az éghajlatváltozás pénzügyi kockázatait.

A hétvégén Noel Quinn vezérigazgató és Nuno Matos, a HSBC vagyon- és személyi banki üzletágának vezetője a közösségi médiában közzétett bejegyzésekben igyekezett elhatárolódni a megjegyzésektől. Bár a bank és felső vezetői bírálták a Financial Times konferenciáján elhangzott beszédet, annak témáját és tartalmát belsőleg már Kirk csütörtöki beszéde előtt egyeztették. Az előadás címét - "Miért nem kell aggódniuk a befektetőknek az éghajlati kockázatok miatt" - már két hónappal korábban jóváhagyták, és az eseményt megelőzően a honlapon is közzétették.

"Nem értek egyet - egyáltalán nem - a FT Moral Money Summiton elhangzott megjegyzésekkel" - mondta Quinn a LinkedIn-en a hétvégén. "Nem állnak összhangban a HSBC stratégiájával, és nem tükrözik a HSBC vagy a HSBC Asset Management felső vezetésének nézeteit".

Matos, akinek az üzletágához tartozik a vagyonkezelési üzletág is, elmondta: "Teljesen egyetértek Noel Quinnel - a nettó nullára való átállás a legfontosabb számunkra, és arra fogunk törekedni, hogy miként segíthetjük ügyfeleinket ezen az úton".

Az HSBC az elmúlt években nagy nyomás alatt volt az aktivisták és a részvényesek részéről is a jelentős üvegházhatású gázkibocsátású vállalatok finanszírozásában játszott szerepe miatt. Kirk éghajlatváltozással kapcsolatos megjegyzései - amelyek kiváltották a környezetvédők haragját - különösen kínosak voltak a bank számára, mivel a bank szponzorálta a konferenciát, és az esemény honlapján stratégiai partnerként szerepelt. A HSBC nem kívánt nyilatkozni, míg Kirk - aki korábban az FT újságírója volt - a cikk megjelenéséig nem reagált.

A beszéd során Kirk azt mondta, hogy 25 éves pénzügyi pályafutása során "mindig volt valami őrült, aki a világvégéről beszélt", és az éghajlati válságot az Y2K hibához hasonlította, amely az ezredfordulón széles körű számítógépes hibát jósolt. "A megalapozatlan, harsány, elfogult, öncélú, apokaliptikus figyelmeztetések MINDIG tévesek" - írta az előadását kísérő dián.

Az FT múlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy a brit reklámfelügyelet, az Advertising Standards Authority egy közleményt adott ki, amelyben rámutatott, hogy a HSBC két hirdetésben is félrevezette az ügyfeleket azzal, hogy szelektíven népszerűsítette zöld kezdeményezéseit, miközben kihagyta a jelentős üvegházhatású gázkibocsátással rendelkező vállalatok finanszírozásáról szóló információkat.

Egy évvel ezelőtt egy befektetői csoport nyomást gyakorolt a bankra, hogy szigorítson az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásain, és a bank az éves közgyűlésén elkerült egy részvényesi lázadást azzal, hogy a globális felmelegedés csökkentésére irányuló nemzetközi megállapodásokkal összhangban megerősítette terveit.

Egyes aktivisták és ESG-alapok viszont nem tartják elég erélyesnek és gyorsnak az HSBC és más nagybankok fellépését szénerőművek és a bányászat finanszírozásának csökkentése érdekében.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
dmitrij medvegyev

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
mkbfiok