FONTOS Itt a forint újabb fekete napja – Miért küldték padlóra kedden a magyar devizát?
deutsche bank frankfurt getty stock
Bank

A Deutsche Bank egy telefonos applikációval figyeli meg az alkalmazottait

Portfolio
A Deutsche Bank egy applikációt telepít az alkalmazottai telefonjára, amivel megfigyelheti az ügyfelekkel folytatott kommunikációt. Az eset egy tágabb ellenőrzési hullámnak a része, amely mostanában megrázta a bankrendszert.

A német hitelező megköveteli bizonyos bankárok számára, hogy töltsék le a Movius nevű amerikai mobilalkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék a hívásokat, a szöveges üzeneteket és WhatsApp beszélgetéseket – állítják az ügyet ismerő források.

A Movius-t, amely olyan távközlési vállalatokkal áll partnerségben, mint a Sprint, a BlackBerry, a Telstra és a Telefónica, a koronavírus világjárvány idején több bank is alkalmazta, hogy lehetővé tegye a távmunkát a szigorúan szabályozott munkakörökben, például a kereskedők számára.

A Deutsche-nél már több hete tart az alkalmazás telepítése, bár a források szerint a gyakorlat inkább a munkahelyi telefonokra, mint a magáneszközökre vonatkozik. A vállalat magatartási kódexe tiltja a munkahelyi elektronikus kommunikációt az ügyfelekkel és üzleti partnerekkel olyan csatornákon keresztül, amelyeket a vállalat nem ellenőriz.

A JPMorgan Chase, a UBS, a Julius Baer, a Jefferies és a Cantor Fitzgerald az elmúlt években mindannyian használták a szoftvert. A bankok azért keresik ezeket az eszközöket, mert az elmúlt időszakban több vizsgálatnak is az lett a vége, hogy fel kellett függeszteni a banki alkalmazottakat, amiért nem megengedett csatornákon kommunikáltak az ügyfeleikkel, sokszor kétes ügyletekbe bonyolódva.

Az amerikai kormány jelenleg is vizsgálja a Wall Street pénzügyi intézményeinek nyilvántartási gyakorlatát, míg az egyesült királyságbeli Financial Conduct Authority és a német BaFin is kért tájékoztatást  a bankoktól arról, hogy hogyan ellenőrzik alkalmazottaik személyes kommunikációját.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

víz csapvíz pohár getty stock
cib bank
szazalek referenciahozam

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
cib bank