sékel izrael pénzérme
Bank

Titkos digitális pénzzel kísérletezik az izraeli jegybank

Portfolio
Az izraeli jegybank egy olyan technológiával kísérletezik, amely lehetővé tenné, hogy egyes digitális jegybankpénzzel zajló fizetések névtelenül történjenek - írja a Finextra.

Az első digitális sékeles technológiai kísérletek eredményeit ismertetve a Bank of Israel arról adott számot, hogy az egyik fő cél az volt, hogy megtalálják az egyensúlyt a készpénz által nyújtott anonimitás és annak biztosítása között, hogy a CBDC ne legyen felhasználható például adóelkerülésre és pénzmosásra.

A kísérlet során a VMware által kifejlesztett modellt vizsgálták, amely szerint az állampolgároknak olyan pénztárcájuk lenne, amelyben "közönséges" digitális sékeleket tárolhatnak, amelyek átutalását a főkönyvben rögzítik, valamint "privát" digitális sékeleket, amelyek átutalásának részleteit nem rögzítik nyilvánosan, és ahol a tranzakció mindkét fél teljes névtelenséget élvez, mint a készpénzes fizetések esetében.

A bank vagy a kormány időszakos korlátokat állapítana meg a magánsékelekkel történő fizetésekre. Például minden pénztárca havonta legfeljebb 1000 sékelt fizethetne ki magánjelleggel, és ezen felül minden tranzakciót rögzítenének a főkönyvben.

A központi bank szerint a kísérlet bebizonyította a rendszer technikai működőképességét, de még számos szakpolitikai kérdésre kell választ adni. Például, hogy mi a helyes anonim tranzakciós korlát, és helyes-e, ha minden pénztárcatípusra - magán és üzleti - azonos összeget osztanak ki.

(Finextra)

A címlapkép forrása: Getty Images
varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Krisán László