Előfizetői tartalom

Több százezer lakáshiteles könnyebbült meg egyszerre - A bankokat megkopasztja a kormány lépése

Palkó István
A ma megjelent mérvadó BUBOR-adatok és a Portfolio számításai alapján havonta már 7,5 milliárd forintjába (vagyis hosszabb távon évi 90 milliárd forintjába) kerül a magyar bankszektornak a kormány által nemrég év végéig meghosszabbított kamatstop fenntartása. Egy átlagos jelzáloghitel törlesztőrészlete már a negyedével lenne magasabb, mint egy évvel ezelőtt, a kamatstop miatt azonban 100% helyett mindössze 15%-ban követték le a hitelek az elmúlt egy év kamatemelkedését.  Mivel a magasabb kamatkörnyezet jó darabig velünk maradhat, a kamatstop kivezetése egyre drágábbnak és fájdalmasabbnak ígérkezik.

Megállíthatatlanul emelkednek a kamatok Kedden délután dönt ismét az alapkamatról az MNB Monetáris Tanácsa. A Portfolio által megkérdezett elemzők megosztottak a jelenleg 5,9%-on álló alapkamatot illetően: hárman újabb 50 bázispontos emelésre számítanak, hárman pedig úgy gondolják, hogy óvatosságból visszatérhet az MNB a nagyobb emeléshez. Az irányadónak számító...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái