Előfizetői tartalom

Még nem ütött az igazság órája: hatalmas hitellázban ég a magyar lakosság

Palkó István
Májusban először 6% fölé ugrott az új piaci lakáshitelek átlagkamata. A Zöld Otthon Programnak köszönhetően azonban még mindig tart a kitörő lendület a lakáshitelezésben: soha nem vettünk fel annyi lakáshitelt (154 milliárd forintot), mint az év ötödik hónapjában. Az MNB friss adatai szerint a személyi kölcsönöknél és a vállalati hiteleknél sem látható egyelőre visszaesés, pedig a piaci kamatok töretlenül nőnek. Egy átlagos lakossági forintbetétre még mindig csak 2,8%-ot fizettek a bankok, de feltehetően nem ezzel, hanem az infláció megtakarításokra gyakorolt negatív hatásával és az állami kifizetések elköltésével magyarázható az, hogy stagnálásba váltott a háztartási betétállomány bővülése.

Közzétette a magyar bankszektor májusi hitel- és betéti statisztikáit az MNB. A legfeltűnőbb az, hogy új csúcsot döntött a lakáshitelek kihelyezése: 154 milliárd forintot vettek fel a háztartások, ami az egy évvel korábbihoz képest 28%-os növekedést jelent. Ahogy alábbi táblázatunkban látható, a személyi kölcsönök és a teljes háztartási hitelkihelyezés is kétszámjegyű...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái