OTP_POKOS_GERGELY_PORTRE_1
Bank

Zöldkötvénnyel állt elő az OTP, mit érdemes tudni róla?

Palkó István
Stratégiai célkitűzés az OTP Banknál, hogy zöldhitel-állománya az idei év végére 230 milliárd forint legyen, és 2025 végére 1500 milliárd forintra növekedjen. A banknak nem célja, hogy ezt mind kötvénnyel finanszírozza, részben azonban igen: a jövő héten 5,5%-os hozam mellett eurós zöldkötvényeket fog kibocsátani, ami a régió egyik első, bank által kibocsátott zöldkötvénye lehet. Pókos Gergelyt, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezetői igazgatóját kérdeztük a fenntartható finanszírozási megoldás részleteiről.
Az OTP Bank is képviselteti magát Sustainable World 2022 konferenciánkon, érdemes regisztrálni az eseményre!

Tavaly augusztusban az OTP Jelzálogbank volt az első, amely zöld jelzáloglevelet bocsátott ki Magyarországon, idénjúlius 13-ai értéknappal pedig zöldkötvények kibocsátására is sort kerít az OTP Bank. Ez az első zöldkötvény-kibocsátás a magyar bankszektorban? Mennyire járunk ezzel más országok előtt vagy mögött?

Tudomásunk szerint ez az első magyar banki zöldkötvény-kibocsátás. Nyugat-Európában már fejlettebb a piaca ezeknek a kötvényeknek, de még ott is jelentős tér van a zöldfinanszírozás növekedése előtt. Míg Magyarországon – tudtunkkal – az elsők vagyunk, a régióban is az elsők között tudott az OTP ilyen kötvényt kibocsátani.

Míg a zöld jelzáloglevelek az energiatakarékos lakások finanszírozását, magyarán a zöld jelzáloghitelezést segítik refinanszírozási forrásként, a zöldkötvények célja és szabályozása, ha jól sejtjük, ennél jóval általánosabb felhasználásról szól. Mire fordítja az OTP a 400 millió eurós bevont forrást?

A bevont forrásból az OTP Bank a fenntartható finanszírozási keretrendszerének megfelelően a könyveiben lévő zöld hitelek egy részét refinanszírozza. Ezeket a zöldhiteleket Magyarországon és a bankcsoport balkáni országaiban bocsátottuk ki és

megújuló energia (nap-, szél-, geotermikus- és vízerőművek), fenntartható ingatlan- valamint tiszta és fenntartható (főleg elektro-) mobilitási projekteket finanszíroznak.

Tavasszal elsőként szerezte meg az OTP Bank a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását nemzetközi sztenderdekre alapozott vállalati zöldhitelezési keretrendszer bevezetésére. Mekkora az átfedés a két program között? Egy az egyben zöld kötvényekből finanszírozza az OTP ezt a fajta hitelezési tevékenységét?

Az OTP Bank zöldhitelezési keretrendszere a magyarországi és határokon átnyúló, de Magyarországról finanszírozott hitelezési tevékenységre vonatkozik, a külföldi leánybankjainknál még folyamatban van a bevezetése. A két program között jelentős átfedés van, hiszen a zöldhitelezés teremti meg azt a portfoliót, amelyet aztán a kötvénykibocsátás során refinanszírozunk. Itt érdemes megjegyezni, hogy a zöldhitelállomány építésével kapcsolatos céljaink messze túlmutatnak a kötvényprogramunkon, és a zöldhitelezésben olyan ágazatok finanszírozása is helyet kap, melyek a kötvényben nincsenek lefedve (mezőgazdaság, feldolgozóipar stb.).

Július 5-én megtörtént a zöldkötvények árazása, de nem hozták nyilvánosságra ennek számszerű részleteit és a befektetők kilétét sem. Mit lehet tudni a konkrét ügyletről, és a nemzetközi tapasztalatok, benchmarkok szerint hogy viszonyul e kötvények hozama a hasonló lejáratú állampapírokéhoz és „nem zöld” kötvényekéhez?

A kötvények kibocsátására július 13-án kerül majd sor, Luxemburgban. Jelentős régiós, azon belül magyar érdeklődés mutatkozott a kötvényekre, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen

a mostani környezetben egyáltalán nem magától értetődő egy sikeres forrásbevonás. Ez a mostani siker egyértelmű befektetői bizalmat tükröz. A most kibocsátásra kerülő kötvények hozama 5,5%,

amit nem tudunk összehasonlításba helyezni mai, nem zöld kötvénnyel. Általános tapasztalat, hogy a befektetők szeretik a zöld célú kötvényeket, az árazásban azonban ez csak évente néhány bázispont előnyt jelent. A zöld kötvények mellett szóló érv a fenntarhatósági szempont, valamint az, hogy szélesebb befektetői kört lehet megszólítani velük.

pókosgergely

Jelentősen megemelkedett a forintkötvény-piaci hozamkörnyezet és erőteljesen gyengült a forint az elmúlt hónapokban. Ezt is figyelembe véve döntött a bank eurókötvények kibocsátása mellett, vagy e körülmények nélkül is ezt a formát választották volna? Mekkora esélyét látják a következő negyedévekben zöld forintkötvények kibocsátásának?

Az OTP Bank eddig is aktív kibocsátó volt a nemzetközi kötvénypiacokon. A sokrétű szabályozói elvárásoknak folyamatos tőke- és likviditásmenedzsmenttel tudunk megfelelni, aminek része, hogy euróban is bocsátunk ki kötvényeket, így ezt nem a jelenlegi helyzet motiválta.

Az MNB-elnök friss rendelete szerint olyan nemzetközi sztenderek szerint folyhat a zöld jelzáloghitelezés Magyarországon, mint az International Capital Market Association által kibocsátott Zöld kötvények alapelvei című dokumentum vagy a Climate Bonds Initiative által kibocsátott Zöld kötvények normái. Az OTP Bank új zöld kötvényei is ezek valamelyikét követik? Melyek a legfontosabb, legérdekesebb kritériumok, amelyeknek meg kell felelniük a források felhasználása során?

Az OTP Bank fenntartható finanszírozási keretrendszere az ICMA (International Capital Market Association) és az LMA (Loan Market Association) irányelveit követi, ezzel megfelel mind a nemzetközi piaci sztenderdeknek, mind a hazai szabályozásnak. Ennek megfelelően ún. SPO-t (second party opinion), azaz független szakértő általi tanúsítványt is szerzetünk az ISS-től. A zöld hitelezési keretrendszerünk – mely a kötvények által refinanszírozandó portfoliót építi – ugyanakkor az EU taxonómia és a CBI (Climate Bonds Initiative) irányelveit követi, melyek az ICMA és LMA követelményeknél is szigorúbbak.

A források felhasználása előre meghatározott, szigorú kritérium- és szabályrendszer mentén zajlik, ezeket szintén publikáltuk. Ingatlanok esetében elsősorban az energiahatékonysággal kapcsolatos elvárásoknak kell megfelelni. A megújuló energia projektek esetében a teljes életciklusra (tehát a beruházást is beleértve) meghatározott CO2-kibocsátási maximum alatt kell maradnia projekteknek. Az eletromobilitási projektek esetében elég szerteágazó a szempontrendszer, de általában elmondható, hogy kizárólag elektromos meghajtású járművekről és az ezeket kiszolgáló infrastruktúráról lehet szó. Ez utóbbi kategóriában jelentős szerepe van a közösségi közlekedési projekteknek is.

Milyen jövőt látnak a zöldkötvények előtt? Változatlan kritériumok mellett az OTP Bank jelenlegi hitelportfóliójának mekkora hányadát lehetne hasonló formában refinanszírozni, és kalkulációik szerint milyen ütemben növekedhet a zöld hitelek aránya a teljes hitelportfólión belül?

Konkrét számokat a zöldhitelek arányának növekedésével kapcsolatban egyelőre nem mondanánk, hiszen még nagyon korai fázisban van a zöldfinanszírozás az egész régióban. Az OTP Bank jelenlegi stratégiai célkitűzése az (ezt már tavaly nyilvánosságra is hoztuk), hogy a zöldhitel-állománya az idei év végére 230 milliárd forint legyen, és 2025 végére ez az összeg 1 500 milliárd forintra növekedjen. Tehát azt kijelenthető, hogy jelentős növekedést látunk előre itthon és az egész régióban egyaránt.

Az OTP Banknak nem célja a teljes zöldhitel-állomány refinanszírozása kötvénnyel, de azt látjuk a piacokon, hogy azonos feltételek mellett jelentősen nagyobb a befektetői kereslet a zöld (vagy egyéb formájú fenntartható) kötvények iránt, mint a hagyományos kötvények iránt.

Ahogy az elhangzottakból is kiderült, az OTP Bank zöld programjainak több mérföldköve is volt az elmúlt egy-két évben. Melyek a következő mérföldkövek, amelyeket mielőbb szeretnének elérni?

Legfontosabb célkitűzésünk a zöldhitel-állomány folyamatos és jelentős növelése a hitelportfóliónkban. Ezen felül fontosnak tartjuk a saját működésünk környezeti lábnyomának folyamatos csökkentését: az idei év végére az OTP Bank magyarországi működése nettó karbonsemleges lesz és dolgozunk a külföldi leánybankokkal azon, hogy minél hamarabb elérjük ezt az ő esetükben is. Természetesen a fenntarthatósági témának nagyon fontos eleme a transzparencia. Ennek jegyében a tavalyi évben csatlakoztunk az ENSZ felelős bankolási irányelveihez (UN PRB), melynek keretében folyamatosan és részletesen beszámolunk az egyéb célkitűzéseinkről. A bank fenntarthatósági működéséről átfogó képet ad a nemrég már 16. alkalommal megjelentetett éves fenntarthatósági jelentésünk.

Az OTP Bank is képviselteti magát Sustainable World 2022 konferenciánkon, érdemes regisztrálni az eseményre!
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
buli