Előfizetői tartalom

Átszakadt a gát a lakáshiteleknél, szabad az út a 10% feletti kamatok előtt

Az MNB csütörtöki kamatemelése lényegében eldöntötte, hogy rövid időn belül ismét beköszönt a kétszámjegyű lakáshitelkamatok kora Magyarországon a friss hitelfelvevők számára. Márpedig egy 12%-os, húszéves lakáshitelnek kétszer akkora lesz a törlesztőrészlete, mint egy ugyanolyan 3%-osé. Legutóbb 2012-ben, vagyis éppen egy évtizeddel ezelőtt alakultak 10% felett a kamatok, nem is volt nagy a kereslet akkor a lakáshitelekre. A banki átárazás azonban „szerencsére” lassú: ebben a pillanatban még „csak” 7,5-7,8% körüli piaci átlagkamattal lehet hitelkérelmet benyújtani a bankoknál a kamatkörnyezet által indokolt 9,7-10,5% helyett. A lakásárcsökkenés valószínűsége is alacsony, aki tehát lakást venne, annak nem éri meg várnia a hitelfelvétellel.

Nyomban lereagálták a budapesti bankközi kamatlábak és swaphozamok az MNB csütörtök reggel 9-kor bejelentett váratlan mértékű és kényszerű kamatemelését, így például a 3 havi BUBOR az egy évvel ezelőtti 1,1%-ról 10,59%-ra, a 6 havi BUBOR az egy évvel ezelőtti 1,1%-ról 11,21%-ra, a 12 havi BUBOR az egy évvel ezelőtti 1,3%-ról 11,73%-ra, az 5 éves BIRS az egy évvel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés