Előfizetői tartalom

Ott is elszálltak a kamatok, ahol sokáig nem: szerencsés, aki 10% alatti kölcsönt talál

Portfolio
Behozták a lemaradásukat a személyi kölcsönök a lakáshitelekkel szemben, már ami a banki kamatemelések mértékét illeti. Januárban még közel 4 százalékponttal alacsonyabb THM-mel tudtak kölcsönhöz jutni a hitelfelvevők, mint most, vagyis a hathavi drágulás nagyjából akkora, mint amekkora a lakáshiteleknél egy év alatt ment végbe. A személyi kölcsönöknél ez nem jelent akkora arányú emelkedést a törlesztőrészletben, mint a lakáshiteleknél, a további drágulás viszont náluk is borítékolható.

Az MNB múlt csütörtöki kamatemelése lényegében eldöntötte, hogy rövid időn belül ismét beköszönt a kétszámjegyű lakáshitelkamatok kora Magyarországon a friss hitelfelvevők számára. Egy év alatt csaknem 4 százalékponttal lettek drágábbak a lakáshitelek, a banki átárazódás azonban mintegy három hónappal késleltetett: az aktuális kamatkörnyezet már további mintegy 3 százalékponttal magasabb lakáshitelkamatokat indokolna – írtunk róla részletesen pénteken.

A lakáshitelek többségével ellentétben a személyi kölcsönök árazását jellemzően nem referenciaértékhez kötik a bankok, a drágulás azonban ezeknél is megkezdődött, nem is kis ütemben: csaknem fél év alatt nőtt akkora százalékpontos mértékben a teljes hiteldíj mutatójuk (THM) a banki ajánlatokban, mint a lakáshiteleké egy év alatt, igaz, az emelkedés náluk meglehetősen későn, csak 2021 végén, 2022 elején kezdődött el.

A Pénzcentrum kalkulátora alapján készült alábbi két ábránkon látványos a változás: egy 600 ezer forintos, 2 éves személyi kölcsön most átlagosan 4 százalékponttal magasabb THM-mel fut a banki ajánlatokban, mint januárban. Ugyanez mondható el a 3 milliós, 5 éves személyi kölcsönökről is, mindkét esetben nettó 300 ezer forintos nettó (ha kell, számlára érkeztetett) jövedelmet figyelembe véve a TOP5 ajánlat esetében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés