Előfizetői tartalom

Vérzivataros hónapoknak nézünk elébe, a lakáshiteleknél már eljött az igazság pillanata

Palkó István
A növekedés lassulására, az új kihelyezések visszaesésére számíthatunk az év második felében a magyar hitelpiacon a még nagyon erős első félév után. A zivatarfelhők már júniusban megjelentek: a Zöld Otthon Program kvázi kifutása után 6%-kal kevesebb lakáshitelt, ezen belül 23%-kal kevesebb piaci lakáshitelt vett fel a lakosság, mint egy évvel korábban. A vállalati hitelpiacon is felszöktek a kamatok, de itt még huszáros hajrát produkált a héten szintén drágább változatban folytatódó Széchenyi Kártya Program. A betétállományok dinamikus növekedése is megállt, ami elsősorban a pénzügyi tartalékokat romboló infláció rovására írható.

Kedden tette közzé az MNB a magyar bankszektor júniusi hitel- és betéti statisztikáit, és ezzel teljessé váltak 2022 első félévének előzetes statisztikái. Első ábránk arról árulkodik, hogy látványos visszaesésről nincs szó, de lakáshitelből, babaváró hitelből és úgy általában háztartási hitelből is kevesebb „fogyott” júniusban, mint egy évvel korábban. ...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái