FONTOS Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?
 
Előfizetői tartalom

Felrobbant a bankok nyeresége: mégis mit művelnek a háború közben?

Az orosz-ukrán háború ellenére történetének legnagyobb nyereségét ért el a második negyedévben az Erste Group és a Raiffeisen Bank International, és korrigált számait tekintve az OTP Csoport is. Erős negyedévet zárt a KBC, az UniCredit és az Intesa Sanpaolo is, vagyis jó bőrben vannak a hazai bankok külföldi tulajdonosai. Úgy tűnik, egy tankönyvbe illő átmeneti időszak haszonélvezői most a bankok: a kamatkörnyezet emelkedésének és a még le nem fékeződő hitelezésnek a hatásait egyszerre élvezik, egy esetleges válság hosszabb távú kedvezőtlen hatásai azonban még nem érték el őket. Sőt, a menedzsment-előrejelzések egyelőre nem is igazán számolnak válsággal, de ez bármikor megváltozhat.

A cikkünkben megvizsgált hat bankcsoport az elmúlt évek legerősebb negyedévén van túl: összesítve 6,3 milliárd eurónyi nyereséget értek el, ami 36%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, pedig a koronavírus-járvány utáni céltartalék-visszaírások miatt a bázis sem volt alacsony. A legnagyobb, 221%-os mértékben a Raiffeisen nyeresége ugrott meg, az egyszeri tételektől sújtott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés