Előfizetői tartalom

Felrobbant a bankok nyeresége: mégis mit művelnek a háború közben?

Palkó István
Az orosz-ukrán háború ellenére történetének legnagyobb nyereségét ért el a második negyedévben az Erste Group és a Raiffeisen Bank International, és korrigált számait tekintve az OTP Csoport is. Erős negyedévet zárt a KBC, az UniCredit és az Intesa Sanpaolo is, vagyis jó bőrben vannak a hazai bankok külföldi tulajdonosai. Úgy tűnik, egy tankönyvbe illő átmeneti időszak haszonélvezői most a bankok: a kamatkörnyezet emelkedésének és a még le nem fékeződő hitelezésnek a hatásait egyszerre élvezik, egy esetleges válság hosszabb távú kedvezőtlen hatásai azonban még nem érték el őket. Sőt, a menedzsment-előrejelzések egyelőre nem is igazán számolnak válsággal, de ez bármikor megváltozhat.

A cikkünkben megvizsgált hat bankcsoport az elmúlt évek legerősebb negyedévén van túl: összesítve 6,3 milliárd eurónyi nyereséget értek el, ami 36%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, pedig a koronavírus-járvány utáni céltartalék-visszaírások miatt a bázis sem volt alacsony. A legnagyobb, 221%-os mértékben a Raiffeisen nyeresége ugrott meg, az egyszeri tételektől sújtott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái