Előfizetői tartalom

Valami nagyon bűzlik a magyar bankbetétek körül

Palkó István
A magyar bankok vezetői szeretnek azzal büszkélkedni, hogy az MNB statisztikája szerint már a lakossági betétek kamata is szépen emelkedik, nemcsak a hiteleké. Ehhez képest a kamatvadász földi halandók nagyot csalódhatnak, amikor átnézik a bankok többségének betéti hirdetményeit: csak egy-két kisebb banknál találnak olyat, amely egyáltalán elérné az MNB statisztikája szerinti 3,8%-os lakossági átlagkamatot. A bankszektor egészére kiterjedő lakossági betéti kamatverseny tehát továbbra sincs, ennek okai viszont nagyon is érthetők.

Kamatpadló helyett banki különadó Az MNB részéről sok kritika érte az elmúlt hónapokban a bankokat, hogy miközben a hitelkamatokat emelik, a lakossági betéti kamatoknál nem követik kellő mértékben a jegybanki kamatemeléseket, vagyis nem érvényesül megfelelően a monetáris transzmisszió. „A jegybank a monetáris transzmisszió működését folyamatosan monitorozza, és...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái