gáztűzhely
Bank

Rezsiszorongás, lefújt beruházások, bedőlő hitelek: kutya világ jön ránk?

Palkó István
Ritkán olyan izgalmas az MNB negyedévente megjelenő Hitelezési felmérése, mint a legújabb, amelynek eredményeit pénteken mutatták be a jegybank szakértői. A bankok az MNB-nek adott válaszaik alapján a hitelkereslet visszaesésére, a hitelezési feltételek szigorítására, a beruházási célú hitelek súlyának csökkenésére és a hitelportfóliójuk minőségének a romlására számítanak. Az egyre sötétebb kilátások mögött nagy arányban az infláció, az emelkedő kamatkörnyezet és legfőképpen az energiaválság áll.

Az MNB felmérésnek az ábráin nem egyszer éles különbséget látunk a közelmúlt és a jövő között: míg az elmúlt negyedévek a hitelkereslet egyértelmű növekedéséről és alapvetően pozitív kínálati attitűdről szóltak, 2022 második felére vonatkozóan visszaesésről és a banki hitelfelvételek szigorodásáról szólnak a hitelintézeti várakozások. Persze a visszaesés és a szigorítás mértéke nagyon nem mindegy, ám erről keveset tudunk: a jegybank a szigorítást/lazítást tervező, valamint a visszaesést/növekedést váró hitelintézetek nettó arányát méri csak fel, a hitelpiaci kilátások romlásának a konkrét mértékéről nem áll rendelkezésre adat. Csak a negatív vagy pozitív irányú változást (aktuálisan jellemzően az előbbit) prognosztizáló bankok arányából következtethetünk a változás várható erejére.

Lakossági hitelek

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok 2022 második negyedévében szigorítottak a lakáshitelek sztenderdjein, míg az év második felére előretekintve

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

mind a lakás-, mind a fogyasztási szegmensben 40-50 százalékuk szigorítást helyezett kilátásba a bizonytalan gazdasági kilátások miatt.

A negyedév során tapasztalt élénkülő lakáshitelkereslet visszaesésére számít a bankok 83 százaléka 2022 második felében. A Banki konjunktúrafelmérés alapján a bankszektor szereplői a verseny további fokozódását érzékelték a lakossági szegmensben, és 2022 második felében növelni tervezik kitettségüket a jelzáloghitelek piacán, azonban a megélhetési költségek növekedése nyomást helyezhet az adósságszolgálatra, így a portfólióminőség romlása irányába mutat – állapította meg a jegybank.

A felmérésből általunk kiragadott első ábra arról árulkodik, hogy annak dacára, hogy a bankok a jelzáloghitel-kitettségüket növelni tervezik, az új kihelyezésekben a bankok soha (legalábbis 2009 óta) nem látott többsége a kihelyezett mennyiség csökkentését tervezi. A fogyasztási hitelezésben 2020 első fele óta nem volt ilyen rossz a helyzet.

hitel1

A lakáscélú hitelek feltételein, leginkább a minimálisan megkövetelt hitelképességi szinten már az első félévben szigorítottak a bankok, most pedig további szigorítást terveznek, mégpedig a jövedelemarányos törlesztőrészlet maximális arányában várható ez. A fogyasztási hiteleknél lazítást hozott az utóbbi időszak, most viszont ezeknél is szigorítani terveznek a bankok.

hitel2

Maga a hitelkereslet is csökkenni fog: a bankok több mint 80%-a várja ezt a lakáshitelek és több mint fele a fogyasztási hitelek esetében.

hitel3

A legtöbb bank az autófinanszírozás, a legkevesebb a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet esetében vár keresletcsökkenést.

hitel4

Már a második negyedévben is nőtt a lakossági csődráta, de a második félévben ez fokozódhat. A leginkább a szabad felhasználású jelzáloghitelek, a legkevésbé a lakáshitelek esetében számítanak erre, nemteljesítéskori veszteségrátájuk pedig az autófinanszírozásban lehet a legmagasabb.

hitel5

Vállalati hitelek

A Hitelezési felmérésben részt vevő bankok válaszai alapján 2022 második negyedévében összességében nem változtak a vállalati hitelfeltételek Magyarországon – állapította meg a jegybank. A kis- és mikrovállalati, valamint a hosszú lejáratú hitelek iránt élénkülő kereslet mutatkozott ugyanebben az időszakban, amiben nagy szerepe volt a Széchenyi Kártya GO! kifutó, rendkívül kedvező hiteltermékeinek.

Előretekintve a bankok egyharmada szigorítást tervez a sztenderdekben 2022 második felében, ezzel párhuzamosan a hosszabb lejáratú hitelek iránt 45 százalékuk keresletcsökkenést, míg magasabb forgóeszközhitel-igényt közel 30 százalékuk vár.

A Banki konjunktúrafelmérés alapján a válaszadó intézmények 55 és 50 százaléka tervezi növelni a teljes vállalati és kkv-hitelállományát 2022 második félévében. A beruházási hitelek iránti csökkenő kereslet mellett eltolódást várnak a rövid lejáratú hitelek irányába.

A vállalatok esetében elsősorban az üzleti ingatlanhitelek kihelyezésében várható visszaesés a bankok szerint.

hitel6

A hitelezési feltételek rég látott szigorítására kell számítani a vállalati hiteleknél, kivéve az üzleti ingatlanhiteleket, ahol hasonló szigorításra már a közelmúltban is volt példa. Elsősorban a monitoring-követelményeken, a kockázati prémiumon, a szerződéses kötelezettségvállalások és a szpredek esetében számíthatnak a cégek szigorúbb banki magatartásra, de a maximális futamidőn és a hitel(keret)ért felszámított díjon, valamint a fedezeteken is nagyobb arányban szigoríthatnak a hitelintézetek.  

hitel7

A vállalati hitelkereslet is csökkenni fog, a legtöbb bank erre az üzleti célú ingatlanhitelek esetében számít, de a kis- és mikrovállalatok hitelkeresletéről is közel 50% mondja ezt.

hitel8

Az ITC-szektort leszámítva lényegében minden ágazatban a portfólióminőség romlására számítanak a bankok, a legnagyobb problémák a mezőgazdaságban, az építőiparban és a feldolgozóiparban jöhetnek.

hitel9

Az üzleti célú ingatlanok esetében a kihelyezni kívánt hitelmennyiség szinte mindenhol csökkenni fog, a logisztikai célú központokat leszámítva, amelyek esetében szigorítást sem jeleztek előre az MNB-nek válaszoló bankok.

hitel10

A nemteljesítő hitelek arányának és a nemteljesítéskori veszteségrátának a megugrására leginkább a kis- és mikrovállalatok esetében számítanak a bankok 2022 második felében.

hitel11

Címlapkép: Getty Images

szép kártya
kereskedő deviza trader currency
ebolavirus
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock
sándor palota budapest fiatal nő getty stock
kukás közterület kuka
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock