Előfizetői tartalom

Rezsiszorongás, lefújt beruházások, bedőlő hitelek: kutya világ jön ránk?

Ritkán olyan izgalmas az MNB negyedévente megjelenő Hitelezési felmérése, mint a legújabb, amelynek eredményeit pénteken mutatták be a jegybank szakértői. A bankok az MNB-nek adott válaszaik alapján a hitelkereslet visszaesésére, a hitelezési feltételek szigorítására, a beruházási célú hitelek súlyának csökkenésére és a hitelportfóliójuk minőségének a romlására számítanak. Az egyre sötétebb kilátások mögött nagy arányban az infláció, az emelkedő kamatkörnyezet és legfőképpen az energiaválság áll.

Az MNB felmérésnek az ábráin nem egyszer éles különbséget látunk a közelmúlt és a jövő között: míg az elmúlt negyedévek a hitelkereslet egyértelmű növekedéséről és alapvetően pozitív kínálati attitűdről szóltak, 2022 második felére vonatkozóan visszaesésről és a banki hitelfelvételek szigorodásáról szólnak a hitelintézeti várakozások. Persze a visszaesés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés