Előfizetői tartalom

Államtitkár: azonnal beavatkozunk, ha hitelpiaci zavarokat látunk

Portfolio
Meg fogunk tenni mindent azért, hogy bármilyen hitelpiaci zavart látunk, azt a lehető leggyorsabban elhárítsuk – jelentette ki Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár egy mai sajtóeseményen, megjegyezve, hogy a bankok már a hitelkereslet visszaesését és a hitelfeltételek szigorítását prognosztizálják. Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: egyelőre nem tapasztalják a bedőlési ráta növekedését vagy az ügyfelek hitelképességének romlását. A hitelkérelmekben az ősz közepén várnak igazi felfutást, de a júniusihoz „kérelemcunami” megismétlődése nélkül. Két új garanciatermékkel is készülnek.

Romlanak a vállalati hitelpiac kilátásai, de más a világ, mint 2008-ban

Lóga Máté elmondta: az első félévben elsősorban kormányzati programok segítségével sikerült fenntartani a vállalati hitelezés dinamikáját. Az MNB adatai szerint a vállalati hitelállomány 15%-os, a nagyvállalati 16,5%-os, a kkv-hitelállomány 13%-os éves dinamikát mutatott június végéig.

Nagy volt a szerepe a Széchenyi Kártyának, amely át tudta venni a Növekedési Hitelprogram (NHP) helyét is, ennek köszönhetően a támogatott hitelek új szerződéseken belüli aránya emelkedett, a kkv-hitelezést a forinthitelek dominálták, és nagyon megnőtt a tranzakciószám a második negyedévben. A legfrissebb adatok alapján 82 100 szerződött hitelszerződés van a Széchenyi Kártya Programban 2500 milliárd forintos összeggel, amelyért júniusban nagy roham volt a bankoknál, júliusban pedig új paraméterekkel, a Széchenyi Kártya MAX formájában folytatódott. Ez várhatóan szeptember második felétől november első feléig mutat majd igen jelentős aktivitást, így várhatóan a negyedik negyedév számaiban fog elsősorban megjelenni.

Mint Lóga Máté mondta, tisztában vannak azzal, hogy a hitelpiacot némileg borúlátás jellemzi: tíz bankból legalább öt hitelállomány-bővítést tervez a második félévben, azonban többen jelezték, hogy szigorúbb hitelfelvételeket terveznek, a hosszabb lejáratú beruházási hiteleket visszafogják, és a rövidebb lejáratú forgóeszközhitelek fognak dominálni. A bankok csekély többsége a hitelkínálat bővülésére számít, harmada viszont már érzékelte a hitelkereslet visszaesését, és a bankok jellemzően az ügyfelek szigorúbb monitoringjára álltak át. Megnyugtató, hogy ma már széleskörű tudással rendelkezünk arról, 2008 után milyen volt a válság természete, és milyen eszközökkel kellett volna kezelni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés