Előfizetői tartalom

Minden, amit eddig tudunk Európa pénzügyi csodafegyveréről

Portfolio
Az Európai Központi Bank tavaly jelentette be, hogy aktívan vizsgálja a digitális euró bevezetésének lehetőségeit. Más központi bankokhoz hasonlóan ugyanis az EKB is látja a kriptopénzek térnyerését és a készpénz ütemes visszaszorulását a gazdaságban. Tényleges fejlesztések még nem indultak el, de az EKB már kiválasztotta azt az öt piaci szereplőt, amely részt vesz majd a munkálatokban. A végső változatról tehát még keveset tudni, de az EKB egy jelentésben már összefoglalta elvárásait és elképzeléseit a projekttel kapcsolatban. Cikkünkben ezeket vesszük sorra.

A Portfolio október 18-ai Future of Finance konferenciáján a digitális jegybankpénz kiemelt téma lesz. Regisztráció itt.

Már megvan, kik fejlesztik

A tényleges munkálatok még nem indultak el, de az EKB már kiválasztott öt szereplőt a prototípus kifejlesztésére. Az EKB-nál 54 szereplő jelentkezett a CBDC fejlesztésének feladatára, miután áprilisban felhívást tettek közzé arról, hogy partnereket keresnek a digitális euró projekthez. A spanyol Caixabank és az amerikai technológiai óriás, az Amazon mellett a Worldline fizetési szolgáltató, a Nexi nevű olasz bank és az EPI azonnali fizetésekkel foglalkozó EU-s szervezet lesznek az EKB partnerei a digitális jegybankpénz-projektben.

Az Amazon az e-kereskedelmi fizetésekért felel majd, a Worldline a P2P offline fizetések felhasználási esetének kidolgozásáért, míg a Nexi és az EPI a boltokon belüli fizetéseken dolgozik majd. A CaixaBank pedig a digitális euróval működő P2P online fizetések prototípusának elkészítéséért felel majd.

Mi a küldetése?

Christine Lagarde, az EKB elnöke több alkalommal is kifejezte averzióját a kriptoeszközökkel kapcsolatban, és ezzel párhuzamosan az eurózóna saját CBDC-jének küldetését is kijelölte:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái