Túri Anikó gfm
Bank

Heteken belül jöhet a kormány digitális pénzügyi javaslatcsomagja

Portfolio
A GFM egy digitalizációs munkacsoportot hozott létre, amelyben benne van a tágan értelmezett pénzügyi szektor résztvevői mellett a szabályozói oldal is. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára elárulta, hogy a szintetizálták a munkacsoportból érkezett javaslatokat, és várhatóan a javaslatcsomagot az országgyűlés őszi időszakában be is fogják nyújtani. A legtöbb javaslat a pénzügyi digitális ügyintézést, a digitalizációt támogatja, rossz gyakorlatokat számolna fel, és megteremtheti a cash-back szolgáltatás elterjedésének lehetőségét i.

Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára előadásában elárulta, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egyik első kérése volt felé, hogy a digitalizációban próbáljunk meg előre lépni, hogy egyrészt a pénzügyi szektor kívánságait kiszolgálják, másrészt az ügyfeleknek egy élmény alapú, innovatívabb, fejlettebb pénzügyi szolgáltatási csomagot tegyenek lehetővé.

A célok között az államtitkár egy európai szinten versenyképes, a digitalizációban élen járó, a társadalmi és üzleti elvárásokat magas szinten kiszolgáló, innovatív pénzügyi szektor kialakulásának előmozdítását jelölte meg, illetve a versenyképesség további fokozása érdekében az adminisztratív akadályok lebontását.

Magyarország számára követendő példaként említette Lengyelországot, ahol teljeskörű elektronikus – digitális dokumentum rendszert működtetnek. Ma Lengyelországban gyakorlatilag bármilyen jognyilatkozatot elektronikusan megtehetnek az állampolgárok, a távolról benyújtott dokumentumok egyenértékűek a papír alapú dokumentumokkal, az elektronikus aláírás egyenértékű a saját kezűvel. Túri Anikó reményét fejezte ki, hogy ha egy év múlva ugyanezen a konferencián részt vesz, akkor már arról számolhat be, hogy ez Magyarországon is sikerült.

A GFM egyik szabályozói javaslatát említve az államtitkár kiemelte, hogy támogatnák a cash-back szolgáltatást, amikor egy vásárlás során egyidejűleg készpénzt vehetnek fel kártyával a vásárlók. "Ez 2022-ben lehet, hogy egy zsákutcának tűnik, 2005-ben ez Belgiumban már működött. Jelenleg nem ebbe az irányba mutatnak a trendek, de vidéken ez ma egy jó lehetőség lenne, ha el tudnánk terjeszteni, mert be kell látni, hogy egyszerűen még nem működik a „készpénzmentes élet” - mondta.

A jövőbe tekintve kiemelte, ha a jelenleg országos szinten működő azonnali fizetési rendszereket európai szinten össze tudjuk kapcsolni, az jelentős előrelépést hozhat a nemzetközi pénzforgalomban. A mindennapi életben is van még bőven tere a készpénzmentes megoldások terjedésének, a B2C szegmensben mindössze 50 százalékos a POS-terminállal való lefedettség mértéke.

A GFM egy digitalizációs munkacsoportot hozott létre, amelyben benne vannak a tágan értelmezett pénzügyi szektor résztvevői, azaz a Bankszövetség, a MABISZ a BAMOSZ, az MNB digitalizációs felügyeleti ága is. Július óta öt ülést tartottak meg alkalmanként mintegy 25 résztvevővel, mintegy 6 tucat javaslat érkezett be eddig innen – jelentős átfedésekkel.

Most értünk el oda, hogy szintetizáltuk ezeket a javaslatokat, és várhatóan ezt az országgyűlés őszi időszakában be is fogjuk nyújtani. Bízom benne, hogy jövő évtől már sok olyan megoldás lesz, amit fog tudni használni a szektor.

- jelentette ki Túri Anikó.

Az írásbeliség, a digitális dokumentumok, az elektronikus aláírás egy fontos kérdéskör, ami azt szabályozza, hogy az elektronikusan megtett jognyilatkozat lehet-e egyenértékű a teljes bizonyító erejű magánokirattal, bizonyos feltételek fennállása esetén. De ez nem ilyen egyszerű, sem a szektor, sem a jogalkotó nem döntötte még el, hogy szektorszintű vagy általános érvényű szabályozásra van szükség a témakörben. Egyelőre foglalkoznak ezzel a kérdéssel, és bízhatunk abban, hogy jövőre ezzel kapcsolatban az asztalra lekerülhet egy megnyugtató javaslat – árulta el. Emellett az e-közigazgatás fejlődését is támogatja a GFM.

A digitalizációs jogszabálycsomag széles skálán mozog, például még mindig voltak a jogrendszerben olyan „csökevények”, amely miatt például az Önkéntes Nyugdíjpénztáraknak az alapszabályt postán el kellett küldeniük az ügyfélnek, ez a kötelezettség meg fog szűnni, elég, ha elektronikusan közzéteszik a honlapon, ha az ügyfél ebbe beleegyezik.

A bankok részéről felmerült kérés az e-ügyintézéshez való hozzáférés is. Az e-bejelentő szolgáltatás ma abban segít, hogy ha egy állampolgár személyes adataiban változás történik, például megváltozik a lakcíme, akkor az általa megadott közműszolgáltatókat automatikusan értesítik a változásokról. Adja magát, hogy a bankok, biztosítók, pénztárak is becsatlakozhassanak a rendszerbe. Ide tartozik még az állami (NAV, KHR) adatbázisokhoz való hozzáférés is. A szektor szerint az elérhető adatok köre nem megfelelő, nem mindig frissek az adatok a jelenleg rendelkezésre állók közül sem. Aláhúzta, hogy a digitális biztonság erősítése céljából folyamatban van a büntető örvénykönyv módosítása, hogy kerüljön bele a kiberbűnözés nevesítetten.

Cmalpkép: Stiller Ákos

benzin

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
unicredit shutter