Előfizetői tartalom

Megérkezett a hitelválság? Csúnya adatokat közölt az MNB

22%-kal kevesebb lakástranzakció, 38%-kal kevesebb új lakáshitel, 16%-kal kevesebb személyi kölcsön, 32%-kal kevesebb babaváró hitel: íme az eddigi legcsúnyább idei hónap, szeptember mérlege a lakossági hitelezésben az egy évvel korábbihoz képest. Az MNB friss adatai szerint az elmúlt fél évben már a háztartások betétállománya is csak stagnál, feltehetően a megtakarítási képességet amortizáló magas infláció és a mindössze 2,7%-os banki átlagkamat miatt. A vállalatok is szenvednek a magas hitelkamatoktól, de náluk erősebb támaszt adnak a hitelpiacnak és a likvid tartalékoknak a támogatott és a devizahitelek.

Csütörtökön reggel közzétette a magyar bankszektor szeptemberi hitelpiaci és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Felemásak az adatok: a lakosság esetében általánosan romlott a helyzet, miközben a vállalatoknál még sok szempontból javult. Elmondható, hogy a bankszektor első körben a lakossági hitelezés lassulásán érzékeli igazán a kibontakozófélben lévő válságot....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés