Előfizetői tartalom

Megérkezett a hitelválság? Csúnya adatokat közölt az MNB

Palkó István
22%-kal kevesebb lakástranzakció, 38%-kal kevesebb új lakáshitel, 16%-kal kevesebb személyi kölcsön, 32%-kal kevesebb babaváró hitel: íme az eddigi legcsúnyább idei hónap, szeptember mérlege a lakossági hitelezésben az egy évvel korábbihoz képest. Az MNB friss adatai szerint az elmúlt fél évben már a háztartások betétállománya is csak stagnál, feltehetően a megtakarítási képességet amortizáló magas infláció és a mindössze 2,7%-os banki átlagkamat miatt. A vállalatok is szenvednek a magas hitelkamatoktól, de náluk erősebb támaszt adnak a hitelpiacnak és a likvid tartalékoknak a támogatott és a devizahitelek.

Csütörtökön reggel közzétette a magyar bankszektor szeptemberi hitelpiaci és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Felemásak az adatok: a lakosság esetében általánosan romlott a helyzet, miközben a vállalatoknál még sok szempontból javult. Elmondható, hogy a bankszektor első körben a lakossági hitelezés lassulásán érzékeli igazán a kibontakozófélben lévő válságot....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái