Előfizetői tartalom

Megint nagyot villantott a Raiffeisen: szinte hihetetlen, amit a háború eleje óta művel a bank

Az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladó, és az egy évvel korábbinak több mint a duplájára rúgó, 1,089 milliárd eurós nyereséget ért el a harmadik negyedévben a Raiffeisen Bank International. Eddig egyértelmű haszonélvezője a bank a kamatkörnyezet - részben a háborúval magyarázható - emelkedésének és a rubel erősödésének: bevételei 92%-kal (!) múlták felül az egy évvel korábbit, aminek csak egy töredékét vitték el a megnövekedett kockázati költségek. A bankcsoport még mindig bizonytalan sorsú orosz piactól való függését mutatja, hogy idei eddigi 2,8 milliárd eurós nyereségének a fele Oroszországból származott. A magyar operáció eddig 87 millió eurót szállított.

A háború megnövekedett kockázatokkal jár egy jelentős orosz kitettséggel rendelkező bank esetében, ezek közül eddig döntő mértékben a pozitív irányú kockázatok jelentkeztek a Raiffeisennél. Az év eddigi részére 2,8 milliárd eurós, a harmadik negyedévben 1,089 milliárd eurós nyereséget tartalmazó csoportszintű jelentésből kitűnik a bevételek látványos emelkedése:

  • Oroszország és Fehéroroszország nélkül a nettó kamatbevétel 38%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest 2022 első három negyedévében (egyébként 53%-kal),
  • a nettó díj- és jutalékbevételek - szintén Oroszország és Fehéroroszország nélkül - 18%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest (egyébként 88%-kal).

Előbbi nyilvánvalóan elsősorban a kamatkörnyezet emelkedésének köszönhető, utóbbi pedig azt mutatja, hogy a társaság továbbra is fenntartotta, sok területen növelte üzleti aktivitását.

Alacsony, mindössze 1,5%-os nem teljesítő kitettségi arány (NPE-ráta) mellett 160 millió euró kockázati költséget könyvelt el a bankcsoport harmadik negyedévben, így év eleje óta ez összesen 721 millió eurót tett ki, ami kezelhető, 0,71%-os céltartalékolási rátát jelent.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés