Előfizetői tartalom

Benyújtották a fontos javaslatot: jöhet a blokklánc a magyar bankokban

Turzó Ádám Pál
Magyarországon szakmai körökben régóta szó van arról, hogy a bitcoint működtető technológia, a kriptovilág alapját megteremtő blokklánc (blockchain) mi mindenre lehet alkalmas, mely területeken hozhat hatékonyságjavulást a hagyományos pénzintézeteknél. Az egyik ilyen terület, ahol nemzetközi szinten is láthatók eredményes tesztek és pilotok, az értékpapírok tokenizációja. A nemrégiben benyújtott pénzügyi salátatörvény pedig ezt a lehetőséget nevesíti Magyarországon.

Jöhet az értékpapírok tokenizációja Magyarországon

A befektetési szolgáltatásokat szabályozó 2007-es törvény meghatározza a pénzügyi eszköz fogalmát (6. §), a most benyújtott törvényjavaslat itt egészül ki azzal, hogy a pénzügyi eszközök felsorolása elé beszúrják azt a rövidke félmondatot:

ideértve annak megosztott főkönyvi technológia útján kibocsátott formáját is

Ez a kiegészítés arra bátoríthatja a hazai szereplőket, hogy vélhetően a technológiát jól ismerő szállítókkal, szakértő támogatás mellett elindulhassanak a blokklánc technológiával történő kísérletezés útján az értékpapírok világában.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái