Előfizetői tartalom

Belenyúl a kormány a bankbetétekbe: mégis mi folyik itt?

Palkó István
A hitelek kamatstopja után újabb ponton nyúl bele durván a kormány a piaci kamatokba és a monetáris transzmisszióba: az intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát fogja korlátozni a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamának megfelelő (jelenleg 11-12% közötti) szinten. A lépésnek az intézmények és a privátbanki ügyfelek mellett a kisbefektetők sem örülhetnek, hiszen a talán leginkább érintett befektetési alapokban csaknem 5400 milliárdnyi megtakarítást fialtat a lakosság. Minden bizonnyal a kincstárjegyek keresletét szeretné megtámogatni a kormány, vállalva az MNB monetáris transzmissziójának újabb megsértését is.

Mit mond a miniszter? Nagy Márton közleménye szerint egyes pénzügyi szereplők számára egyre vonzóbbá vált az utóbbi időben, hogy pénzüket kereskedelmi banki közvetítéssel jegybanki betétben tartsák, és hitelezés, állampapír-vásárlás helyett végső soron az állam által fizetett, akár 18%-os kamatot realizáljanak, kockázatmentesen. (Az új intézkedésben érintett...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái