Előfizetői tartalom

Tíz éve nem láttunk ilyet a magyar biztosítóknál: a kormány és az időjárás egyszerre sokkolja őket

Palkó István
Egy évtized után először veszteséges lett a magyar biztosítási szektor a harmadik negyedévben. A történelmi csúcson lévő aszálykárok és a vágtató kárinfláció mellett a kormány új pótadója is sújtotta a biztosítókat. Az új adó nemcsak az eredményre, hanem ahogy vártuk, egyes termékek értékesítésére is rányomta a bélyegét, így például az egyszeri díjas életbiztosítások díjbevétele 60%-kal esett vissza. Összességében a biztosítási piac díjbevétele mindössze 0,3%-os év/év alapú növekedést mutatott fel a harmadik negyedévben, az év eddigi részében pedig 10,2%-ost. A fokozódó környezeti kihívások mellett még a kormány is kezelésbe akarja venni a szektort.

A hitelpiaci statisztikákhoz hasonlóan pénteken reggel közzétette a Magyar Nemzeti Bank a magyar biztosítási piac harmadik negyedéves statisztikáit is. Ez alapján a harmadik negyedévben mindössze 0,3%-os, kumuláltan idén 10,2%-os díjbevétel-növekedést ért el a szektor, mindkét szám jelentősen elmarad az inflációtól, vagyis reálértéken csökkenést jelent. Az üzletágak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái