Előfizetői tartalom

A kormány csapásai már elérték a magyar bankokat, de csak most készül a feketeleves

Palkó István
Pénzügyi értelemben az idei év talán legcsendesebb időszakát zárta a harmadik negyedévben a magyar bankszektor. Az MNB friss adatai szerint a jegybanki kamatemelések és a hitelállomány bővülése a nettó kamatbevételek 66%-os (!) megugrását okozta, ennek hatását azonban kioltotta a működési és a kockázati költségek elszállása. Így végül a harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál 20%-kal kisebb, 120 milliárdos nem konszolidált belföldi nyereséget ért el a szektor, idén pedig 328 milliárd forintnál jár. A lakossági hitelezés már erős lassulást mutat, a hitelportfólió minősége azonban szinte kifogástalan továbbra is. A hitelpiaci aktivitás visszaesése mellett viszont éppen e téren várható jelentős romlás a következő negyedévekben.

Hétfőn reggel közzétette az MNB a magyar bankszektor harmadik negyedéves előzetes felügyeleti statisztikáit. A bankszektor nem konszolidált, vagyis az OTP külföldi leánybankjait például nem tartalmazó számait mutatjuk most be (az egyes bankcsoportok számai képeznek csak kivételt ez alól), hogy közelebbről lássuk a magyar bankszektor belföldi folyamatait. Nehéz év az idei...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái