Előfizetői tartalom

Fordulat a lakáshiteleknél: felcsillant a remény magyarok tömegei számára

Palkó István
Drámaian megdrágultak a lakáshitelek: ma már 9-10% körül alakul a legjobb banki ajánlatok átlagkamata, és 180-200 ezer forint körül egy újonnan felvett 20 éves, 20 milliós lakáshitel törlesztőrészlete. 50-70 százalékkal emelkedett az újonnan felvehető lakáshitelek várható törlesztőrészlete azóta, hogy az MNB 2021 júniusában megkezdte a monetáris szigorítást. Az utóbbi hetekben azonban enyhült a nyomás: 2-2,5 százalékponttal csökkentek a piaci referenciahozamok, ezért felcsillant a remény, hogy az őszi várakozásoknál kisebb lesz a lakáshitelek drágulása, és 10-11% környékén megáll a kamatok emelkedése. Megnéztük a bankok legjobb aktuális ajánlatait.

Első ábránkon jól látható, milyen drágulás ment végbe az egyes nagybankoknál a lakáshitelek kamatában, a legnépszerűbbnek mondható 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek példáján szemléltetjük ezt 20 milliós hitelösszeg, 20 éves futamidő és nettó 400 ezres jövedelem mellett. E hitelek átlagkamata a legjobb banki ajánlatokban a két évvel ezelőtti 3,7%-ról és a tavaly...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái