Előfizetői tartalom

Szabadesésben a lakáshitelek, egyre durvább a kép a bankszámlákon

Novemberben már 56 százalékkal kevesebb lakáshitelt vett fel a magyar lakosság, mint egy évvel korábban, ráadásul a támogatott hitelek is majdnem ugyanekkorát estek – mutatják az MNB kedden közzétett adatai. Bár a családtámogatások többsége megmaradt, a tavaly év végi lakáspiaci tranzakciószámok alapján 2023 eleje ennél is gyengébb hónapokat hozhat a lakáshitelezésben. A fogyasztási célú és a vállalati hitelek se tündököltek novemberben, a betétállományok gyarapodása pedig (vélhetően az infláció miatt) csúnyán megtorpant, sőt: a forintszámlákról február vége óta már nettó 1100 milliárd forintot vont ki a lakosság.

Közzétette a magyar bankszektor novemberi hitelpiaci és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Elsőre a lakáshitelek mélyrepülése tűnik fel: a 49,5 milliárd forintos havi új szerződés 56%-os visszaesést jelent 2021 novemberéhez képest. Alábbi ábránkon jól látható, hogy egyre nagyobb az év/év alapú visszaesés a lakáshitelezésben. A többi lakossági hitel új...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés