Előfizetői tartalom

Szabadesésben a lakáshitelek, egyre durvább a kép a bankszámlákon

Palkó István
Novemberben már 56 százalékkal kevesebb lakáshitelt vett fel a magyar lakosság, mint egy évvel korábban, ráadásul a támogatott hitelek is majdnem ugyanekkorát estek – mutatják az MNB kedden közzétett adatai. Bár a családtámogatások többsége megmaradt, a tavaly év végi lakáspiaci tranzakciószámok alapján 2023 eleje ennél is gyengébb hónapokat hozhat a lakáshitelezésben. A fogyasztási célú és a vállalati hitelek se tündököltek novemberben, a betétállományok gyarapodása pedig (vélhetően az infláció miatt) csúnyán megtorpant, sőt: a forintszámlákról február vége óta már nettó 1100 milliárd forintot vont ki a lakosság.

Közzétette a magyar bankszektor novemberi hitelpiaci és betéti statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Elsőre a lakáshitelek mélyrepülése tűnik fel: a 49,5 milliárd forintos havi új szerződés 56%-os visszaesést jelent 2021 novemberéhez képest. Alábbi ábránkon jól látható, hogy egyre nagyobb az év/év alapú visszaesés a lakáshitelezésben. A többi lakossági hitel új...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái