FONTOS Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe
 
Előfizetői tartalom

Felére zuhan a lakáshitelezés, de nem akarjuk leépíteni a hitelgyárat (Interjú)

A tavalyi 1200-1300 milliárd forint után idén csak 600-700 milliárd forint lakáshitelt vehet fel a magyar lakosság – vetíti előre Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese. Ha egy hitelpiac hirtelen a felére csökken, akkor az értékesítők számára alternatív jövedelemforrást és feladatokat kell találni, az Ersténél már dolgoznak ezen. Nagy eltérés a 2008-as pénzügyi válsághoz képest, hogy most nem támaszkodhat a bankszektor a megtakarítások jelentős növekedésére, hiszen az infláció felemészti ezeket. E témák mellett a statisztikai alapú értékbecslés és a földhivatali digitalizáció szükségességéről, valamint az idei év négy nagy banki innovációs irányáról is beszélgettünk az interjúban.

Kevesebb mint felére zuhant év/év alapon a lakáshitelek új kihelyezése Magyarországon. Hogy értékelik a helyzetet az Erste Banknál? A magyar lakossági hitelpiacot hihetetlenül nagy volatilitás jellemzi: gyorsan felfelé ívelő szakaszok és hirtelen beesések, kiugrások és hosszú korrekciók váltogatják egymást. 2008 után 30% fölé is felment egy ideig a lakossági hitelállomány...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés