Pofonegyszerű módszerrel csapoltak meg egy bankszámlát, 116 milliót emeltek le
Bank

Váratlanul hozzányúl az alapbankszámlához a kormány, itt a rendelettervezet

Turzó Ádám Pál
A kormány hivatalos honlapján jelent meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete, amely a bankoknál nyitható alapszámla havidíját a bruttó minimálbér 0,5 százalékára csökkentené a jelenleg érvényes 1,5 százalékról. Ez azt jelenti, hogy az alapszámla maximális alapdíja 1000 forintra módosulna 2023-ban.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio június 1-jei Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Olcsóbb alapszámla?

Az MNB honalpján közzétett korábbi tájékoztató szerint az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadott egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet (PAD - Payment Accaounts Directive) a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról.

Ennek értelmében 2016. október 15-től

Magyarországon is köteles valamennyi pénzforgalmi szolgáltató a kínálatában szerepeltetni az úgynevezett alapszámla konstrukciót.

Az alapszámla alapdíja a jelenleg érvényes szabályok szerint nem lehet több, mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5%-a. A most megjelent GFM-es rendelettervezet

a fix díj havi összegének elvi maximumát a bruttó minimálbér 1,5%-a helyett annak 0,5%-ában javasolja megállapítani.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után a GFM kérdésünkre pontosította, hogy a jogszabályok szerint a díj maximális mértékét a megelőző év minimálbére határozza meg. 2022-ben 200 ezer forint volt a bruttó minimálbér, ennek fél százaléka tehát 1000 forintos alapdíjat jelentene idén.

2023-ban a bruttó minimálbér 232 ezer forint, ennek 0,5 százaléka pedig 1160 forint lenne, ám ez a díj 2024-ben lehet effektív. A rendelettervezetről a társadalmi egyeztetés során a véleményeket 2023. február 1-jéig várja a GFM.

A kormány honlapján közétett tervezet szerint, ha azt elfogadják, akkor a hitelintézeteknek módosítaniuk kell az érintett számlacsomagok kondíciós listáját. Az alapszámla egyik legfontosabb célja, hogy az "alulbankoltaknak" (a társadalom azon rétegének, akinek nincs fizetési számlájuk) jelentsen egy olcsó alternatívát a számlavezetésre, és a tervezet szerint fontos cél, hogy ezzel is támogassák az elektronikus fizetések használatát. Megjegyzik, hogy az adatvédelmi hatásvizsgálat adatkezeléshez kapcsolódó kockázat növekedését nem azonosította.

A bankok üzleti okokból nem igazán kommunikálnak arról, hány ilyen bankszámlát vezetnek az ügyfeleiknek. Az MNB adatai szerint Magyarországon a tavalyi harmadik negyedév végén közel 9,7 millió lakossági (forint és deviza) bankszámlát vezettek a bankok. A hazai bankok fióki és ATM-infrastruktúrájáról készített körképünk itt olvasható. 

Mit tud az alapszámla?

Az alapszámla fontosabb jellemzői:

  • az adott hónapban magyarországi ATM-ből két készpénzfelvételt hajthat végre, melynek együttes összege nem haladja meg a 150 000 forintot vagy az intézmény saját bankfiókjából vehet fel készpénzt, maximum egyszeri 50 000 forintot értékben;
  • valamint a rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan legfeljebb havi 4 átutalást bonyolíthat le. Az összes utalás összege nem lehet több mint 100 000 forint.

Az ezen felül bonyolított fizetési műveletek száma – a napi biztonsági limitet kivéve – sem korlátozható, azonban azok díját a szolgáltatók a szokásos árképzési gyakorlatuk alapján határozzák meg. Szintén előírás, hogy a pénzügyi szolgáltató nem számíthat fel díjat a forintban történő bankkártyás fizetés, az alapszámlára forintban történő készpénzbefizetés, valamint a számlára érkező beszedési megbízás esetén sem. Fontos tudni azt is, hogy hitelkeret nem kapcsolódhat az alapszámlához.

A hazai bankszámlacsomagok kínálatában találni olyan konstrukciókat, amelyek bizonyos feltételek mellett akár az alapszámlánál olcsóbb vagy ingyenes számlavezetést is biztosíthatnak, a személyre szabott kalkulációkat azonban érdemes elvégezni, ehhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Nemsokára fontos levél érkezik a bankoktól

Január 31-ig minden banknak egységes, részletes díjkimutatást kell kiküldenie a bankszámlához kapcsolódó összes díjról (bankkártya, átutalások, hitelkártyadíjak stb.) az ügyfelei részére a megelőző 12 hónapra vonatkozóan. 2021 volt az első év, amikor egész évre szóló levelet/e-mailt kaptunk kézhez a bankunktól, ezentúl minden év elején számíthatunk majd a kimutatásra, amelyből kiderül, mennyit és miért fizettünk a bankoknak az elmúlt évben a számlavezetéshez kapcsolódóan.

Ha a szóban forgó tervezetet elfogadják, illetve ha az ügyfelek a tavalyi költségeiket látják, elgondolkozhatnak azon, nekik megérné-e számlacsomagot vagy bankot váltani.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio június 1-jei Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Címlapkép:Shutterstock

tüntetés
mateusz morawiecki
vlagyimir putyin
flybe
elbocsátás kirúgás nő szomorú
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
malacgyerekkel